Väyläopinnot tarjoavat pääsylipun jatko-opintoihin

0
Rakennusalan perustutkintoa sekä ammattikorkeakouluopintoja lukevat Eevert Lastula, Rasmus Ventelä ja Matti Kata keskustelevat opinnoista opinto-ohjaaja Pasi Junttasen kanssa.

Uudenkaupungin ammattiopisto Novidassa on nyt mahdollista opiskella ammattikorkeakouluopintoja ammatillisen perustutkinnon ohessa. Opiskelun mahdollistaa yhteistyö Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kanssa.

– Nämä opinnot tarjoavat opiskelijalle paljon, jopa suoran jatko-opiskelupaikan Satakunnan ammattikorkeakouluun, kertoi Novidan opinto-ohjaaja Pasi Junttanen.

Ammattikorkeakouluopinnot, eli väyläopinnot, aloitetaan toisen opiskeluvuoden tammikuussa ja ne kestävät noin 1,5 vuotta. Väyläopinnot hyväksytysti suorittanut opiskelija saa siis halutessaan opiskelupaikan omalta alaltaan SAMKista.

– Opinnot vahvistavat opiskelijan mahdollisuuksia menestyä myös jonkun toisen ammattikorkeakoulun pääsykokeissa, sanoi oppilaitosyhteistyötä valmistelemassa ollut Novidan liiketalouden opettaja Elina Siivonen.

– Ja vaikka opiskelija päättäisi valmistumisensa jälkeen hakeutua suoraan töihin, niin toki ylimääräisistä opinnoista on hyötyä myös työelämässä, muistutti Junttanen.

Väyläopintojen opiskelu ammatillisen perustutkinnon ohessa tutustuttaa opiskelijan myös siihen, millaista opiskelu on ammattikorkeakoulussa.

– Tämäkin on monelle nuorelle tärkeää, sillä aika usein valmistuva nuori aprikoi sitä, miten omat tiedot ja opiskelutaidot riittävät jatko-opintoihin, totesi Siivonen.

Uudistuksen myötä mahdollisuus kaksoistutkintoon, eli opiskella ammattitutkinnon ohella myös ylioppilastutkinto, päättyy Uudessakaupungissa.

– Muutos koskee ensi syksynä opintonsa meillä aloittavia, Junttanen selvensi.

Novidassa väyläopintojen opiskelu on järjestetty niin, että opiskelijoilla on kaksi kertaa viikossa lähiopetusta Novidan tiloissa. Lähiopetustuntien opetus tulee striimattuna SAMKista. Paikalla on aina myös Novidan kyseisen aineen opettaja, jolta opiskelijat voivat kysyä tarvittaessa neuvoa. Lisäksi opintoihin kuuluu itsenäistä opiskelua yksin ja ryhmässä. Alakohtaisten opintojen ohella väyläopintoihin kuuluu ammatillista viestintää, ruotsia, englantia ja matematiikkaa.

Ensimmäinen ryhmä väyläopintoja suorittavia nuoria aloitti opinnot tammikuun alussa. Ryhmässä mukana olevat rakennusalan perustutkintoa suorittavat Rasmus Ventelä, Matti Kata ja Eevert Lastula eivät pidä lisäopintojen vaatimaa panostusta liian raskaana.

– Se, että olemme lähiopetustunneilla yhdessä, antaa aina mahdollisuuden kysyä neuvoa myös kaverilta tai auttaa itse. Uskon, että tämäkin auttaa opiskelussa, totesi Matti Kata

Kaikkia kolmea kiinnostaa jatkaa oman alan opintoja ammattikorkeakoulussa.

– Jatko-opintojen kautta on paremmat mahdollisuudet päästä kiinni mielenkiintosiin työtehtäviin, pohti Rasmus Ventelä.

– Ja on hyvä hetki panostaa opiskeluun, töitä ehtii tekemään koko loppuelämän, lisäsi Eevert Lastula.