Verkkoyhteydet 5G:n vaatimustasolle – Vakka-Suomen Puhelin rakentaa lisää valokuitua ja mobiilimastoja

0
Toimitusjohtaja Matti Nurmen takana on Vakka-Suomen Puhelimen uusin masto, joka sijoitettiin yhtiön omaan pihaan.

Verkkoyhteyksien vaatimukset lisääntyvät kaiken aikaa monesta syystä. Esimerkiksi viranomaiset ottavat tänä vuonna käyttöön Virve 2.0-verkon, joka käyttää 5G- teknologiaa. Virve 2.0 on myös pelastusviranomaisten käytössä ja siksi sen toimivuus joka paikassa on todella tärkeää.

– Tekniikka kehittyy ja ihmiset ovat myös oppineet käyttämään verkkopalveluita, verkkoyhteyksiltä vaaditaan siksi enemmän. 5G:n myötä tukiasemien tarve lisääntyy, toimitusjohtaja Matti Nurmi Vakka-Suomen Puhelimesta (VSP) kertoo.

Verkkoyhteyksiä vahvistetaan rakentamalla valokuitua ja uusia tukiasemia eli niitä mastoja, joita näkee ulkona liikkuessa.

– Meidän näkemys on se, että valokuitu on kotiin ja töihin ylivertainen ratkaisu. Mobiili on ratkaisu tien päälle. Valokuitu liittyy olennaisesti myös 5G:hen, sillä jokainen 5G-masto tarvitsee valokuidun toimiakseen riittävän nopeasti useammalle käyttäjälle, Nurmi sanoo.

Suomessa on menossa valokuidun rakentamisbuumi, sillä esimerkiksi Ruotsissa valokuitua on käytössä enemmän kuin meillä. Nurmi arvioi, että vasta 3–4 vuoden päästä alamme olla Ruotsin tasolla.

– Ihmiset ovat heränneet nopeitten yhteyksien tarpeeseen. Ihan tavallinen perhe tarvitsee kotiin valokuitua, jos esimerkiksi vanhemmat tekevät etätöitä ja käyttävät Teamsia ja jos sitten joku perheessä vielä käyttää Netflixiä tai pelaa verkossa, hän kuvaa.

Nurmi muistuttaa, että valokuitu lisää myös asunnon myyntiarvoa.

VSP rakentaa valokuitua Uudessakaupungissa taloyhtiöille omakotitalojen lisäksi. Vakka-Suomessa valokuidun saa jo varsin laajalla alueella.

Myös tukiasemaverkostoa laajennetaan mobiilikäyttöä varten. Uudessakaupungissa, Kustavissa ja Taivassalossa VSP:llä tukiasemapaikkoja on jo noin 30 ja kattavuus on hyvä. VSP on rakentanut juuri pari mastoa lisää ja Ankkakujalle on tarkoitus rakentaa yksi uusi masto vielä tänä vuonna.

Lisäksi Vakka-Suomen Puhelin tarkastelee verkkopeittoa parhaillaan muun muassa Taivassalossa ja Kustavissa.

– Olemme löytäneet mastoille hyvin sijaintipaikkoja. Jokin masto on jäänyt toteuttamatta, kun se ei ole sopinut ympäristöön. Ymmärrämme hyvin myös maisemalliset haasteet, Nurmi sanoo.

Tulevaisuudessa tukiasemia voidaan sijoittaa kenties vielä huomaamattomammin, niitä saatetaan sijoittaa esimerkiksi lyhtypylväisiin.

Mobiiliverkkojen tukiasemia voidaan sijoittaa myös sisälle esimerkiksi liiketiloihin.

VSP:n päätoimipaikka pysyy Ugissa

Vakka-Suomen Puhelin on laajentanut toimintaansa useille alueille. IT- ja tietoliikennepalveluja yhtiö tarjoaa Uudenkaupungin lisäksi jo laajasti koko Länsi-Suomen alueella, henkilöstöä on myös Porissa, Eurajoella, Raumalla ja Turussa. Contact center -yksikköjä VSP:llä on Uudenkaupungin lisäksi Turussa, Salossa ja Porvoossa.

Toimitusjohtaja Matti Nurmi vakuuttaa, että yhtiön päätoimipaikka pysyy silti Uudessakaupungissa, sen vuoksi toimitaloakin remontoidaan. Pääosin 1970-luvulla rakennetussa toimitalossa tehtiin pari vuotta sitten putkiremontti ja nyt vuorossa on kattoremontti.

– Meille tulee harjakatto ja katon eteläpuolelle aurinkopaneelit. Osana yhtiömme kehittämistä investoimme myös ympäristöratkaisuihin.