Veto-oikeus

0

Veto-oikeus voi olla paikallaan jossakin asiassa, mutta nyt ainakin tuli todistetuksi se, mihin se ei sovi. YK:n Turvallisuusneuvosto esitti Venäjää tuomittavaksi Ukrainaan tekemästään laittomasta hyökkäyksestä, mutta Venäjän edustaja sen esti veto-oikeudellaan.

Oli siis tuomarina omassa asiassaan ja samalla tuli osoitetuksi YK:n tehottomuus Maailman rauhan ylläpitäjänä. Kahden kolmasosan äänten voima pitäisi riittää.

Myös Natoon liittymisen voi estää yhden maan kielteinen ääni. Vaikka Suomi haluaisikin liittyä Natoon, Saksa sen voisi estää, ja maan liittokansleri sen tavallaan lupasikin Putinin kanssa käymässään keskustelussa.

EU:n päätökset voi myös yhden maan erilainen mielipide estää. Joten jos esimerkiksi venäjämielinen Unkari haluaisi sabotoida EU:n päätöksiä, se olisi aivan ”laillista”. Eli EU voi lopulta kaatua omien sääntöjensä viidakkoon, mikä ei välttämättä olisikaan huono asia, niin paljon se on jo saanut harmia aikaan.

Kriisinhallintaveteraani Valdemar Takaperko