Viikaistenmäen ensimmäiset räjäytystyöt tällä viikolla – Työmaan louhintatyöt jatkuvat heinäkuulle

0
SRV:n projektipäällikkö Eerik Leivo (oik.) asuu Maskussa, mutta kesämökkeilee Uudessakaupungissa. Wintterin työmaapäällikkö Kaj Grönroos (vas.) asuu tällä hetkellä Laitilassa.

Wintterin työmaan purku- ja maanrakennustyöt alkoivat viime viikon tiistaina. Ensimmäisenä työmaalta purettiin Pohitullin koulun keittiö sekä Viikaisten koulun pohjoispää.

– Pohjoispäästä etenemme asteittain kohti Rauhankadun päätyä ja kesäkuun loppuun mennessä Viikaisten koulu ja Uudenkaupungin lukio on purettu kokonaan, SRV:n projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo.

Hankkeen purku-urakoitsijana toimii uusikaupunkilainen Totaalipurku Oy, joka siis vastaa rakennusten purusta ja purkujätteen lajittelusta ja poiskuljetuksesta.

– Annamme kilpailutuksen rajoissa mahdollisuuksia myös paikallisille yrityksille, jos vain lähialueilta löytyy tekijöitä ja osaamista. Kilpailutusperusteina meillä on kustannustehokkuus, laatu ja aikataulu, Leivo listaa.

Viikaistenmäki on suljettu työmaa-aidoilla joka suunnasta ja alueelle pääsee kulkemaan vain kahden sähköistetyn portin ja kulkuluvan kanssa. SRV:n tukikohta rakentuu ihan näinä päivinä uimahallin ja jäähallin väliselle kentälle.

Työmaa on saanut meluluvat purku- ja louhintatöille ja alueelta louhitaan kalliolta arviolta 45 000 bruttoneliömetriä. Louhetta ei murskata alueella. Työmaa pyörii toistaiseksi vain arkisin kello 7–18. Myöhemmin on luvassa myös lauantaitöitä.

– Tällä hetkellä työmaalla on taloteknistä porukkaa 2–4 henkeä. Maanrakentajalla on neljä henkilöä ja purkufirmalla kaksi. Lisäksi louhintapuolen työntekijöitä on muutama, Leivo laskee.

Kuluvalla viikolla työmaalla tehdään ensimmäiset räjäytystyöt Pohitullin palloiluhallin vieressä olevan parkkipaikan kohdalla. Alue on eristetty Pohitullin alapihan moduulikoulujen suuntaan kolme metriä korkealla vaneri- ja teräsrakenteisella työmaa-aidalla.

– Kiinteistökatselmuksiin sekä tärinämittauksiin käytetään alan konsulttia ja naapurikiinteistöt on kaikki katselmoitu etukäteen. Olemme käyneet katselmuksessa läpi jäähallin, Novidan, hiihtoputken ja useita omakotitaloja. Lähikiinteistöissä on myös kahdeksan tärinämittaria seuraamassa tilannetta, SRV:n työmaapäällikkö Kaj Grönroos sanoo.

Tällä viikolla myös uimahallin suojatie siirtyy risteyksen toiselle puolelle. Eli jatkossa jalankulkuliikenne kulkee rengasliike Vianorin puolelta.

– Tällä teemme risteyksestä mahdollisimman turvallisen sekä oppilaille että työmaaliikenteelle. Yritämme myös välttää suurimpien ajoneuvojen liikennettä koulun alkamis- ja päättymisaikoina, mutta se ei ole joka päivä mahdollista, Leivo kertoo.

Leivo toivookin, että Pohitullin koulua käyvien lasten vanhemmat kävisivät vielä erikseen liikennesääntöjä lastensa kanssa läpi.

– Turvallisesta liikkumisesta työmaan ympäristössä kannattaa puhua lapsen tasoisesti, vaikka koulu onkin tiedottanut liikennejärjestelyistä erikseen, Leivo lisää.

Työmaan louhintatyöt kestävät heinäkuuhun asti. Louhintaa ei tehdä jatkuvasti, mutta yhteensä louhintatöitä tehdään neljän kuukauden ajan.

– Uudenkaupungin mittakaavassa kyseessä on iso kohde ja merkittävä hanke. Meillä on useita todella suuria kohteita ympäri Suomen. Tällaisia ovat esimerkiksi käynnissä olevat sairaala- ja kouluhankkeet. Lounais-Suomen mittakaavassa tämä on kuitenkin suuri hanke myös meille, Leivo sanoo.

Rakennusyhtiö SRV hakee tällä hetkellä myös paikallista työnjohtoväkeä Wintterin työmaalle. Haussa on työmaan aluevastaava ja työnjohtaja, mutta myös harjoittelijoita.

– Tämän hetken rakentamisbuumi on niin kova ja työntekijöistä on pulaa, mutta toistaiseksi emme ole käyttäneet kovinkaan paljoa ulkomaalaista työvoimaa. Heille on täysin samat kriteerit kuin suomalaisillekin työntekijöille, Leivo sanoo.

– Toteutamme hanketta hyvällä fiiliksellä. Paras lopputulos tulee silloin, kun sekä kaupunkilaiset että hankkeen toteuttajat puhaltavat yhteen hiileen, hän lisää.

Purkutöiden jälkeen työmaalla alkavat rakennustyöt. Uimahallin rungon rakennustyöt aloitetaan kesällä ja syyskuussa alkavat nousta uuden koulun runko-osat.

– Koko koulu on vesikatossa ensi vuoden keväällä. Rakennus katetaan valmiilla kattoelementeillä, Leivo kertoo.

Pohitullin koulu ja vanha uimahalli puretaan vuonna 2025 siinä vaiheessa, kun uusi Wintteri on valmistunut.

SRV avaa hankkeelle omat työmaasivut internetiin ja työmaakamera asennetaan entisen yläpihan pesäpallokentän nurkkaan seuraavan parin viikon aikana.

Fakta
Wintterin aikataulu

Kesäkuun loppuun mennessä Viikaisten ja lukion rakennus on purettu.
Louhintatöitä tehdään heinäkuuhun asti.
Uimahallin rungon rakentaminen alkaa kesällä.
Syyskuussa uusi koulu alkaa nousta.
Rakennus nousee harjakorkeuteen kesällä 2023.
Wintteri valmistuu helmikuussa 2025.
Pohitulli ja vanha uimahalli puretaan koulun valmistumisen jälkeen.
Urakkasopimuksen arvo on 59,7 miljoonaa euroa.
Elinkaaripalvelujen arvo 28,2 miljoonaa euroa.