Yaran Uudenkaupungin tehtaalla ennätyksellinen vuosi

0

Yaran Uudenkaupungin lannoitetehtaalla tehtiin viime vuonna kaikkien aikojen tuotantoennätys ja satamassa käsiteltiin ennätyksellinen määrä tuotteita. Vienti kasvoi 85 prosenttiin ja tehtaalle investoitiin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

Vuonna 2021 Yaran Uudenkaupungin tehtaalla tuotettiin 1,4 miljoonaa tonnia lannoitteita. Satamassa purettiin ja lastattiin raaka-aineita ja lannoitteita yhteensä 1,7 miljoonaa tonnia.

Tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää toteaa, että sataman vuosituotantoennätys on huomattava saavutus, kun ottaa huomioon, että puolet satamalaiturista on ollut rajoitetusti käytössä mittavan korjauksen vuoksi.

Uudenkaupungin tehtaalla tuotetaan noin 80 eri lannoitelajiketta. Viennin osuus Uudenkaupungin tehtaan kaikista toimituksista oli viime vuonna 85 prosenttia. Yhteensä lannoitteita vietiin 44 maahan, joista suurimmat vientimaat olivat Brasilia, Tanska, Kiina, Ruotsi ja Thaimaa.

Yara investoi Uudenkaupungin tehtailla viime vuonna noin 40 miljoonaa euroa ja tänä vuonna toiset 40 miljoonaa euroa. Tänä vuonna valmistuu uusi raaka-aineiden varasto, typpihappotehtaan uusi kattila sekä satamalaiturin korjaus. Yara on reilun 10 vuoden aikana investoinut Suomeen yli miljardi euroa, josta Uuteenkaupunkiin noin 313 miljoonaa euroa.