Yhdessä olemme vahvempia

0

Elämme keskellä täysin absurdia näytelmää. Valitettavasti vain tuo näytelmä on täyttä totta. Ukrainan kansa puolustaa tällä hetkellä itseään, mutta myös Euroopan ja Suomen tulevaisuuden turvallisuutta.

Kriisi koskettaa meitä jokaista eri tavalla, eikä meidän pidä sortua arvottamaan kenenkään tuskaa. Elämme tilanteessa, jossa kansakunnan, kuntalaisten, työpaikkojen ja muiden yhteisön tulee olla yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin. Tämä on yhteinen kriisi, eikä se katso kansalaisuutta.

Uusikaupunki on monikulttuurinen. Lähes 10 prosenttia kuntalaisistamme on lähtöisin Suomen rajojen ulkopuolelta, kymmenet ellei sadat myös Ukrainasta tai Venäjältä. Meillä on monia työpaikkoja esimerkiksi teollisuudessa ja maataloudessa, joissa on paljon työntekijöitä ympäri maailmaa.

Työpaikoilla on tärkeää pitää arki mahdollisimman ”normaalina”, koska työpaikka saattaa monelle olla se ainut turvasatama, jossa pääsee pakoon ympäröivän maailmaan pahuutta. Ole sinä se paras työkaveri, joka kuuntelee ja ymmärtää.

Myös jokainen meistä kaupunkilaisista voi vaikuttaa siihen kuinka turvallisen yhteisön Uudestakaupungista kykenemme luomaan. Me olemme kaikki ihmisiä, uusikaupunkilaisia, lukee sitten passissamme Suomi, Venäjä, Ukraina tai mikä tahansa. Kenelläkään meistä ei ole osuutta pahuuteen, jota Venäjän diktatuuri tällä hetkellä harjoittaa.

Me emme pysty tekemään tilanteelle juuri mitään, mutta voimme yrittää olla aiheuttamatta lisää ongelmia. Siihen sinä, minä ja meistä kaikki voi vaikuttaa. Pidetään yhtä. Sitä, jos jotain tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuudessa.

Tomi Salo