Ystävätoimintaan kaivataan lisää vapaaehtoisia

0
Outi Sonkki ja Arja Ojala toivovat lisää vapaaehtoisia ystävätoimintaan. He kertovat lisää toiminnasta Ystävän Tuvassa maanantaina.

Alisellakadulla sijaitseva Ystävän Tupa saattaa olla monille tuttu kohtaamispaikka, mutta joillekin myös tuntematon. SPR:n ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen yhteinen tupa on avoinna jokaisena arkipäivänä.

Uudenkaupungin SPR:n osaston Arja Ojala ja Kalannin osaston Outi Sonkki kuvailevat tupaa ”kaikkien yhteiseksi olohuoneeksi”, jonne voi tulla kaikenikäiset ihmiset matalalla kynnyksellä.

Tuvalla on mahdollisuus nauttia päiväkahvit, lukea päivän paikallislehdet, seurustella ihmisten kanssa ja saada lisätietoja paikallisyhdistysten toiminnasta. Tilaa voi myös varata iltaisin erilaisille järjestöille.

Maanantain ystävänpäivän kunniaksi SPR:n Uudenkaupungin ja Kalannin osastot sekä Syöpäyhdistys järjestävät Ystävän Tuvalla kello 10–14 kahvitarjoilun, jonne ovat kaikki tervetulleita.

Tapahtumassa Ojala ja Sonkki esittelevät SPR:n ystävätoimintaa ja kertovat enemmän ystävätoiminnan eri muodoista. Tarkoituksena on houkutella lisää väkeä mukaan ystävätoimintaan.

– Monet vapaaehtoiset ovat tulleet iäkkäiksi eivätkä he halua enää uusia ystäviä vanhojen lisäksi. Ystäväpyyntöjä tulee kuitenkin koko ajan, Ojala kertoo.

Ystävätoiminnassa SPR:n vapaaehtoiset tuovat joka viikko iloa ja turvaa monen ihmisen elämään. Toimintaa järjestetään niin nuorille, iäkkäille, opiskelijoille, perheellisille kuin yksineläjille.

Ystäväpyyntöjä tulee Ojalan mukaan omaisilta, ihmisiltä itseltään, kaupungilta ja hoitolaitoksilta.

– Meillä ei tällä hetkellä ole ystäviä tarpeeksi, jotta voimme antaa ja kehittää tätä palvelua.

Uudessakaupungissa on tällä hetkellä noin 20 vapaaehtoista ystävää, joista osa on satunnaisesti mukana toiminnassa.

Ystävätoimintaan voi liittyä kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut. Ystävän kanssa voi soitella, ulkoilla, kahvitella tai käydä vaikkapa kirjastossa. Ennen kaikkea ystävä on kuuntelija ja juttukaveri.

– Moni saattaa olettaa, että tämä on kauhean virallista. Tämä ei vaadi muuta kuin olla oma itsensä, Sonkki huomauttaa.

– Tärkeintä on kuunteleminen. Hienoahan se olisi, jos löytyisi samoista aiheista kiinnostuneita ystäviä, jolloin keskusteleminen olisi varmasti mukavaa, Ojala lisää.

Vapaaehtoiseksi ystäväksi pääsee käymällä kahden tunnin mittaisen ystävätoiminnan peruskurssin. Seuraava kurssi järjestetään SPR:n Varsinais-Suomen nettisivujen kautta verkossa maanantaina 21. helmikuuta.

Ystävän Tupa on avoinna maanantaista keskiviikkoon ja perjantaisin kello 10–14.30. Torstaina ovet ovat avoinna kello 12–16. Tuolloin tupa on auki ainoastaan Syöpäyhdistyksen jäsenille.