Alueellisesti ontuva hyvinvointialue

0

Historian ensimmäinen aluevaltuuston kokous järjestettiin eilisiltana Turussa.

Aluevaltuuston kokouksessa vahvistettiin henkilövalinnat. Aluehallitukseen valittiin 15 varsinaista jäsentä. Puheenjohtaja Sanna Vauranoja on Kaarinasta, 1. varapuheenjohtaja Jouni Mutanen Naantalista ja 2. varapuheenjohtaja Niina Alho Piikkiöstä, eli nykyisestä Kaarinasta. Muista varsinaisista jäsenistä viisi asuu Turussa, kolme Salossa, yksi Loimaalla, yksi Naantalissa, yksi Somerolla ja yksi Nauvossa.

Turun seutu ja Salo ovat vahvasti edustettuina, mikä väestömäärällä on perusteltavissakin. Yksittäisiä edustajia on eri puolilta maakuntaa, mikä sekin on hyvä asia, mutta koko Vakka-Suomi jäi ilman edustajaa. Kuten Mauri Kontu Uudenkaupungin Sanomissa 1.3. totesi: Vakka-Suomi jäi jyrän alle.

Periaatteessa aluehallituksen jäsenten asuinpaikalla ei pitäisi olla väliä. Ratkaisut pitäisi tehdä niin, että ne ovat eduksi koko hyvinvointialueelle. Aina sellaista ratkaisua ei vain löydy. Kulisseissa on jo keskusteltu esimerkiksi siitä, sijoitetaanko erikoishammashuollon palvelut Uuteenkaupunkiin vai Loimaalle. Vaihtoehtotilanteissa sillä on merkitystä, mistä aluehallituksen jäsenet ovat ja kuinka hyvin tuntevat alueen.

Uudestakaupungista valittiin sentään kaksi vahvaa vaikuttajaa aluehallituksen varajäseniksi: valtuuston puheenjohtaja Raimo Kontu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt. Hyvinvointialueen tasa-arvoisuuden vuoksi olisi kuitenkin ollut tärkeää, että Vakka-Suomi olisi saanut varsinaisen paikan aluehallituksesta.

Toivottavasti aluehallituksessa muodostuu tahtotila rakentaa palveluverkosto niin, että huomioidaan koko hyvinvointialue, sen asukkaat, välimatkat ja miten ne välimatkat kuljetaan.

Teija Uitto