Ammoniakkivuoto Yaralla tukittu – Yksi henkilö toimitettiin sairaalaan

0
Yaran Uudenkaupungin tehtaan kipsikasoja odottaa pesukäsittely.

Yaran Uudenkaupungin tehtaan ammoniakkipurkupaikalla sattui tänään, lauantai-iltana, ammoniakkivuoto. Pelastustoiminta sujui suunnitelmien mukaisesti ja vuoto saatiin nopeasti tukittua. Yksi henkilö altistui ammoniakille ja hän sai heti ensiapua. Hänet on toimitettu sairaalaan ja hänen tilansa on vakaa.

Vuoto tapahtui ammoniakin purkutilanteessa. Nestemäistä ammoniakkia purkautui ja aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilven kulkeutuminen saatiin estettyä vesisuihkuilla. Vuodosta ei aiheutunut vaaraa lähiympäristölle. Vuodon syiden selvitys on aloitettu.

Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa tai normaalipaineessa erittäin kylmässä (-33 C). Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen.

-Henkilökuntamme on koulutettu käsittelemään ammoniakkia, tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää korostaa.

Ammoniakin purkua valvotaan jatkuvasti ja laitteiden kuntoa seurataan ennakoivan kunnossapidon puitteissa ja niille on määritelty viranomaistarkastukset. Alueella on anturit, joista havaitaan ammoniakkivuoto. Tehtailla on 24/7 valvonta.

Lauantai-illan pelastustoimet loppuivat kello 22.16.