Auttamistyö siirtyy järjestöille

0

Ensimmäiset pakolaiset Ukrainasta ovat jo saapuneet. Valtaosa tulijoista sijoittuu Vakka-Suomessa maatiloille, joissa on ollut aiemmin kausityövoimaa Ukrainasta. Maatiloilla on majoituskapasiteettia ja myös kielitaitoa auttaa tulijoita.

SPR sijoittaa pakolaisia ensisijaisesti vastaanottokeskuksiin. Tulijoiden määrää on vaikea ennakkoon arvioida. Ukrainasta on lähtenyt jo yli kaksi miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi Suomeen on tullut vasta alle tuhat, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Onneksi auttamisorganisaatio rakennettiin jo vuonna 2015, kun Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Myös Uudessakaupungissa on valmistauduttu pakolaisten tuloon. Kaupunki on keskittänyt Ukrainasta saapuvien koordinoinnin aikuisten vastaanotto Arvoon, jossa toimii myös sosiaali- ja kriisipäivystys. Kaupunki on tehnyt myös verkkosivuilleen kriisisivun ukrainan kielellä. Lisäksi Ukipolis on laatinut yhteistyökumppaninsa kanssa Mobiililuotsi-sovellukseen ukrainan kielellä ohjeita Vakka-Suomeen tuleville.

Uusikaupunkilaiset ovat keränneet vaatteita, ensiapuvälineitä ja kaikenlaista tarpeellista vietäväksi Ukrainan rajalle. Ensimmäinen lasti on jo viety perille. Kaupunki tukee SPR:n työtä 10 000 eurolla. Ukrainalaisten auttamiseksi on tehty siis kaikki mahdollinen.

Sotaa on kuitenkin käyty vasta pari viikkoa. Avuntarve voi jatkua pitkään, eikä auttaminen voi olla vain spontaanien talkoitten varassa. Tästä syystä omaa auttamisen halua kannattaa suunnata rahalahjoituksena järjestöille.

Suomen Punaisen Ristin lisäksi ukrainalaisia auttavat ainakin Pelastakaa Lapset, Suomen Unicef, UN Women, Plan International, Suomen World Vision, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen pakolaisapu ja SOS-lapsikylä.

Teija Uitto