Biolinja lisäämässä tuotantoaan – Maatiloille tarjotaan uutta kierrätyslannoitetta testiin

0
Biolinja tuottaa nestemäisiä kasvuravinteita sekä puutarha- ja maanrakennukseen soveltuvaa kiinteää maanparannusmateriaalia.

Uudessakaupungissa toimiva Biolinja tuottaa luomuhyväksyttyä, nestemäistä lannoitevalmistetta biokaasulaitoksen mädätysjäännöksestä. Nyt kun lannoitteista tulee maailmalla pulaa, myös Biolinjan tuotanto alkaa kiinnostaa entistä enemmän.

Vaikuttaako Ukrainan tilanne Biolinjan tuotantoon?

– Biokaasulaitoksen ja sitä kautta lannoitevalmisteen raaka-aineet ovat Lounais-Suomen alueelta kerättyjä kotitalouksien, yhdyskuntien ja elintarviketeollisuuden biojätteitä. Näihin ei Ukrainan sota tällä hetkellä vaikuta. Itse asiassa kerättävien biojätteiden määrä on lainsäädännön muutosten takia tasaisessa kasvussa, biokaasulaitoksen käyttöpäällikkö Ari Murtoniemi kertoo.

Biolinja aikoo lisätä tuotantoaan, mutta nopeasti se ei onnistu, sillä biokaasulaitoksen ympäristöluvan mukainen biojätteiden vastaanottomäärä on täynnä. Murtoniemen mukaan yhtiöllä on vireillä hakemus ympäristöluvan mukaisen enimmäisvastaanottomäärän kasvattamiseksi.

Tällä hetkellä Biolinja pystyy ottamaan jonkin verran lisää lannoitetilauksia.

– Vielä on jonkin verran mahdollista saada nestemäistä lannoitevalmistetta kevään ja kesän lannoituksiin.

Lisäksi Biolinjan mädätysjäännöksestä on kehitteillä myös uusi kierrätyslannoitetuote. Murtoniemi sanoo, että maatiloilla voidaan nyt päästä testaamaan uutta kierrätyslannoitetta.

– Ukrainan sota ei vaikuta uuden kierrätyslannoitteen raaka-aineiden saatavuuteen, mutta nostaa joidenkin raaka-aineiden hintoja.