Hermoromahduksella on punk verissä

0
Hermoromahdus vuosimallia 2022 on vasemmalta oikealle Jouni Korhonen, Toni Pekkala, Janne Vuorinen ja Ralf Pekkala.

Ensin oli punk-yhtye Aivottomat (1987–2014) ja sitten tuli death metal -bändi Coprophilia, jolta muuten ruotsalainen levy-yhtiö on julkaisemassa 30 vuotta sitten tehdyt demonauhat. Mutta se on toinen tarina, mihin voidaan palata toiste.

Vuonna 2005 kotibileissä ryhmä soitteli Aivottomien vanhoja biisejä ja julkaisi myöhemmin kaksi 7-tuumaista levyä ja pari mini-cd:tä.

– Oltiin enemmän tuotteliaita aikuisina äijinä kuin pentuina, toteaa Jouni Korhonen .

Aivottomien toiminta loppui laulajan siirryttyä niin sanotusti muihin kuoroihin. Mutta raunioista nousi uusikaupunkilainen hardcore punk -yhtye Hermoromahdus.

– Todettiin, että ei tämä voinut olla tässä. Punk kun on ollut veressä nuoruudesta saakka.

Nyt bändi julkaisee aprillipäivänä kolmannen EP-levynsä Luomakunnan kruunu .

– Kuusi kappaletta yhteiskuntakritiikkiä sisältävä pienjulkaisu ilmestyy erittäin rajoitetun painoksen 8”-vinyylinä sekä diginä kahdella bonusbiisillä varustettuna, kerrotaan yhtyeen tiedotteessa.

Levyn avausraidasta Ruoskitaan kuollutta hevosta on julkaistu Bobby Begin ohjaama musiikkivideo, joka on katsottavissa YouTubessa.

– Videobiisi taitaa olla enemmän sellaista postpunkkia. Yleinen tyylimme on nopeampaa menoa. Tuo on ehkä se meidän slovari. Lauluun hain vähän sellaista Jouni Mömmö -tyyppistä lakoonista tulkintaa. Siinähän on jopa melodiaa, määrittelee Korhonen.

Ketä saamme kiittää tai moittia videon ideasta?

– Yhteinen idea se oli. Biisin tarinan mukaan lähdettiin ideoimaan, vastaa Bobby Beg.

– Videossa näytetään kaikenlaista maailman mielettömyyksiä ja sitä, missä mallissa tämä maapallo alkaa olla, Beg jatkaa.

Korhonen kertoo, että ”Bobbista” kysyttiin, lähtisikö hän mukaan levyntekoon.

– Hän äänittikin ja miksasi sen kanssani, Korhonen avaa.

– Päätimme, ettemme kaunistele mitään tuolla videolla, lisää Korhonen.

Bobby Beg on aloittanut videotouhut aikanaan legendaarisessa Moon-TV:ssä.

– Tehtiin kavereiden kanssa jotain lyhytelokuvia. Ensimmäisen musiikkivideon tein punkbändi Kuolemalle. Tein myös raumalaisen Mellakan videon Kiitollinen kansalainen , Beg kertoo.

Korhonen huomauttaa Begin tehneen videoita vähän isommillekin ”starboille”, kuten Sara ja Herra Ylppö ja Ihmiset.

Hermoromahduksen videota kuvattiin Uudessakaupungissa Henrik Helpiön Henrikin Tuotteen metallinkierrätys- ja kierrätystaiteen tarvikeosastolla.

– Kiitokset Henrikille, että saimme kuvata tuolla teollisuusalueella hänen pajallaan. Ensin ajateltiin kuvata ihan soittokämppämme pihalla. Alkujaan piti löytää joku jättömaa. Sitten Ralf Pekkala sanoi yhtäkkiä, että hän soittaa yhden puhelun, Korhonen juttelee.

Helpiöltä löytyi sellaista ”Mad Max -maisemaa”, jollaista oltiin hakemassa tympeää kuvakieltä varten.

– Yksi ilta siinä meni. ”Bobbis” pisti dronen kanssa menemään ja kertoi mitä meidän pitää tehdä. Tuli hyvä video ja olemme saaneet positiivista palautetta, iloisee Jouni Korhonen.

Korhonen heittää kiitokset myös Uudenkaupungin kulttuuritoimelle ja mainostoimisto Grafescolle.

Koetaanko Hermoromahdus keikoilla?

– Seuraavaksi Tampeeen Vastavirta-klubilla 14.5. Siellä on muitakin punkkareita. Tarkoitus on ollut keikkailla, mutta kun tuo pandemia on tuossa vähän haitannut. Ei ole ollut kauheaa hinkua ja pakkoa päästä keikoille. Mutta nyt kun yhteiskunta ja keikkapaikat aukeavat, niin kyllä niitä keikkoja varmasti tulee. Mennään kun tulee järkevä tarjous, lupaa Korhonen.

Millä miettein luodaan katsetta tulevaisuuteen?

– Meillä on ollut aina siten, että kun alamme touhuamaan, teemme pienessä ajassa aika paljonkin. Seuraavatkin äänitteet tullaan varmaan tekemään itse. Olemme huomanneet, että siten tulee parempaa jälkeä. Puhelimet ovat riffejä täynnä. Vaatii vaan oman aikansa ja inspiraationsa lähteä lyömään biisejä kasaan. Kaikilla on muitakin bändejä ja kiireitä, mutta kyllä Hermoromahdus elää, Korhonen vakuuttaa.

Bobby Begillä on työn alla parhaillaan Jouni Korhosen toisen yhtyeen eli Heikki Hakkaraisen musiikkivideo.

– Tehtiin viime kesänä viikonlopun mittainen road trip ja kuvattiin kaikenlaista, Beg sanoo.

Herra Hakkaraisen kolmas levy on miksausvaiheessa. Ennen koko levyn julkaisua olisi aikomus laittaa maailmalle muutama single. Video julkaistaneen ennen kesän alkua.

Mutta sekin on toinen tarina.

Ari Anteroinen