Hoitoalan lakko alkaa perjantaina – Ugin päivystys kiinni

0

Hoitoalan lakko näkyy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Tyksissä. Perjantaina 1.4. alkava työtaistelu keskeyttää kaiken kiireettömän hoidon. Tyks on varautunut lakkoon perumalla kiireettömiä toimenpiteitä torstaista 31. maaliskuuta alkaen.

Myös osa kiireellisestä hoidosta joudutaan keskeyttämään. Uudenkaupungin päivystys on suljettuna toistaiseksi perjantaista 1.4. alkaen.

Tyks kantasairaalan Tyks Akuutti vastaanottaa päivystyspotilaita. Puhelimessa tapahtuvaa hoidon tarpeen arviointia ei pystytä toteuttamaan Tyks Akuutissa eikä Majakkasairaalan lasten- ja nuorten päivystyksessä. Päivystyksessä on ruuhkaa ja potilaiden on syytä varautua jonottamiseen. Sairaalan päivystyksessä keskitytään vain kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitoon.

Terveyskeskusten vastaanotot eivät ole lakon piirissä ja vastaanottavat potilaita. Laboratorio ja kuvantamispalveluita on tarjolla rajoitetusti ja ne on keskitetty Turkuun Tyks kantasairaalaan.

Työtaistelutilanteessa sairaalasta joudutaan kotiuttamaan potilaita varhaisemmin kuin normaalisti. Huonokuntoisia potilaita voisi auttaa se, että heidän läheisensä tulisivat potilaan vierelle.

– Joudumme pyytämään läheisten tukea kotiutuneille potilaille. Tällä voimme yhdessä auttaa siinä, että juuri kotiutuneet eivät joutuisi uudelleen turvautumaan ruuhkautuviin päivystyspisteisiin, vaan toipuminen edistyisi kotona parhaalla mahdollisella tavalla, Tyksin sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas sanoo.