Huolellinen pohjatyö avain onnistuneeseen maalausurakkaan

0
Huolellinen pohjatyö tekee maalaamisesta helpompaa ja lopputulos on siisti ja säilyy hyvänä pitkään.

– Maalatessa tärkein työvaihe on pohjatöiden teko. Kun pohjatyöt tekee hyvin ja huolellisesti, on itse maalaaminen helpompaa, lopputulos siisti ja maalipinta säilyy hyvänä kauemmin, luetteli Ville Laurell.

Laurellin omistama maalausfirma tekee rakennusten sisä- ja ulkomaalauksia, kattojen maalauksia ja vuosihuoltoja sekä muita rakennusten ulkopintojen huoltotöitä.

– Säännöllisellä huollolla rakennuksen maalipintakin saa lisävuosia. Esimerkiksi rakennuksen varjossa olevalle seinälle kertyy helposti pintakasvustoa, mutta kun tämän kasvuston pesee säännöllisesti pois, pysyy pinta siistinä. Vastaavasti jos tämän huoltotyön jättää tekemättä, ja tulee aika maalata kyseinen seinä uudelleen, niin kasvuston poistamisessa voi olla todella kova työ. Tämä luonnollisesti myös lisää pohjatöihin menevää aikaa ja kustannuksia, selvitti Laurell.

Nykyään yhä useampi turvautuu rakennuksen ulkomaalausurakassa ammattilaisen apuun. Heille, jotka itse haluavat maalata oman kodin, mökin tai piharakennuksen, antaa Ville Laurell muutaman vinkin.

– Jos kyseessä on maalaamaton pinta, niin ensin on hyvä pohtia, haluaako että maali peittää pinnan täydellisesti vai haluaako pintaan kuultoa.

– Maalin ja värisävyn valintaan vaikuttaa myös rakennuksen sijainti. Onko rakennus altis koville sääoloille, iskeekö myrsky mereltä vai porottaako aurinko koko päivän? Tai määräävätkö alueen rakennusmääräykset jotain rakennuksessa käytettävistä väreistä? Esimerkiksi Uudenkaupungin ruutukaava-alueella on talojen ulkoväritys tarkkaan määritelty, eikä niitä voi ominpäin muutella, listasi Laurell.

Mikäli rakennus on maalattu aiemmin, tulee selvittää mitä maalia rakennuksessa on käytetty. Tämä on haaste myös ammattilaisille.

– Mikäli rakennuksen omistaja ei ole täysin varma käytetyistä maaleista, niin me otamme maalipinnasta näytteen ja lähetämme sen analysoitavaksi luotettavalle maalinvalmistajalle, kertoi Ville Laurell.

Niin kotimaalarin kuin ammattilaisenkin pahin vihollinen ulkomaalaushommissa on ilma. Kaatosateessa tai kovassa kuumuudessa maalaaminen on mahdotonta. Oman haasteensa tuo myös siitepölykausi.

– Ulkomaalaushommiin on aina otettava säävaraus. Onneksi asiakkaat ymmärtävät hyvin sen että ilmastolle emme mitään mahda ja että hyvä lopputulos edellyttää asiallisia olosuhteita, totesi Laurell.

Maalausvälineeksi hän suosittelee perinteistä pensseliä, katon maalauksessa myös telaa.

– Pensselillä maalatessa tartunta on mielestäni parempi ja lopputuloksena on tasainen pinta. Myös omassa firmassani ulkoseinien ja kattojen maalaamiseen käytetään pääasiassa pensseliä. Kyse on myös ammattiylpeydestä, hymyili Laurell.

Ville Laurell aloitti teini-ikäisenä kesätyöt isänsä maalausfirmassa.

– Olen halunnut jatkaa yritystä ja pitää osaltani huolen siitä, että alan palveluja on täällä tarjolla myös jatkossa. Itselläni on päivätyön kiinteistövälityksen parissa, mutta luotettavien työntekijöiden kanssa hommat toimivat näinkin, painotti Ville Laurell.