Hyvinvointialueella palkkapaineita

0

Hyvinvointialueelle siirtyy ensi vuoden alusta noin 23 000 eri alojen ammattilaista. Tällä hetkellä nämä ammattilaiset työskentelevät eri työnantajilla: 27 eri kunnassa, sairaanhoitopiirissä, erityishuollon palveluissa ja pelastuslaitoksella.

Kun työntekijät siirtyvät eri työnantajilta hyvinvointialueelle, edessä on myös mittava palkkarakenteen muutos. Palkat pitää harmonisoida eli yhtenäistää.

Varsinais-Suomen henkilöstösiirroista vastaavan hankejohtaja Laura Sauraman mukaan palkkarakenteen uudistamistyö alkaa ensi syksynä (TS 24.3.). Kun uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa jo tammikuussa, aika käy vähiin. Kuntien välillä on Varsinais-Suomessa suuria palkkaeroja. Edessä on varsinainen miinakenttä, sillä palkkojen harmonisoinnissa ei voida päätyä sellaiseenkaan ratkaisuun, että kaikki samalla ammattinimikkeellä työskentelevät saisivat samaa palkkaa. Työnkuva voi olla hyvinkin erilainen riippuen siitä, missä työntekijä työskentelee. Esimerkiksi pienessä kunnassa sosiaalityöntekijä hoitaa koko prosessin alusta loppuun, kun isossa kunnassa sosiaalityöntekijä hoitaa vain osan prosessista. Kun työssä on enemmän vastuuta, pitää sen näkyä myös palkassa. Palkkojen tasaaminen ei siis ole helppoa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko arvioi aluevaalikiertueella Uudessakaupungissa, ettei palkkojen harmonisointi onnistu heti hyvinvointialueen aloittaessa. Tämä on todennäköistä, sillä jo nyt on selvää, ettei Varsinais-Suomen hyvinvointialue selviä palkkojen yhtenäistämisestä ilman että valtio osoittaa siihen lisää rahaa. Palkkaerojen tasaamisen lisäksi hyvinvointialueen on varauduttava myös sote-alan palkkojen tuntuvaan nousuun, sillä kahden prosentin peruslinjan lisäksi järjestöt vaativat 3,6 prosentin palkankorotuksia.

Teija Uitto