Jätevesisopan mausteet

0

Uudenkaupungin tarkastuslautakunnassa on jo pitkään puitu Vakka-Suomen alueen yritysten jätevesisopimuksia. Viime viikolla niistä keskusteltiin myös kaupunginhallituksessa. Uudessakaupungissa koetaan, että kaupunki on tukenut välillisesti laitilalaisten yritysten toimintaa, kun ne eivät ole tehneet teollisuusjätevesisopimuksia kuten Uudenkaupungin suurimmat yritykset.

Uudenkaupungin vesihuoltopäällikkö Kim Westerholmin mukaan Laitilasta tulee 1/3 jäteveden kokonaisvirtaamasta ja silti kuormituksesta 2/3. Häpönniemen puhdistamolle kertyvästä kuormituksesta suurin osa siis kertyy Laitilasta.

Teollisuusjätevesisopimus merkitsee yrityksille korkeampia kustannuksia. Jätevedestä voi joutua maksamaan jopa tuhansia euroja vuosittain enemmän kuin mitä ne ovat tähän mennessä maksaneet.

Tilanne kertoo myös kuntien elinkeinopolitiikasta. Kunnat tietenkin tekevät kaikkensa, jotta suuret, työllistävät ja verotuloja kuntaan tuovat yritykset pysyvät kunnassa. Uudessakaupungissa suuret yritykset maksavat silti jätevesitaksaa kuormituksen mukaan. Laitilassa on innovatiivisia elintarviketeollisuusyrityksiä, joiden kasvuvauhti on ollut kova. Kaupungissa on haluttu tukea yrityksiä, sillä jos yritys ei maksakaan korkeampaa jätevesitaksaa, niin verotuloja kuitenkin. Välillinen tuki tulee maksettua takaisin. Kyse on isoista brändeistä, jotka tuovat kaupungille myönteistä imagoa.

Laitilan kaupunki voi toimia näin, mutta ongelma onkin siinä, ettei Uusikaupunki halua tukea laitilalaisyrityksiä, eikä se olisi reiluakaan, kun täällä yritykset maksavat korkeampaa jätevesitaksaa.

Uusikaupunki on nyt kantansa tehnyt selväksi. Laitilan tehtäväksi jää valita, miten asian ratkaisee.

Teija Uitto