Jazzkukko tuo liveklubit Vakka-Suomeen

0
Severi Pyysalo on Jazzkukon Liveklubien ensimmäinen esiintyjä. Kaikkiaan tänä vuonna järjestetään 11 liveklubi-konserttia.

Laitilalaiset juuret omaava Jazzkukko ry ottaa uuden askeleen aloittamalla liveklubi-toiminnan Vakka-Suomessa. Klubi-illat monipuolistavat rytmimusiikin tarjontaa eri puolilla seutukuntaa.

Kevään konserttisarjan avaa Severi Pyysalo Trio Uudessakaupungissa kulttuurikeskus Crusellissa huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Jazzkukko-festivaalin taiteellinen johtaja Kari Antila on innoissaan. Liveklubien ansiosta yhdistys pääsee vihdoin entistä laajemmin toteuttamaan juuri sitä ideaa, mistä festivaali sai alkunsa, rytmimusiikin tunnetuksi tekemistä.

Muusikko, kitaristi ja kitaransoiton opettaja työskentelee suuren osan vuodesta Belgiassa, mutta on tehnyt viime vuosina uraauurtavaa työtä jazzin hyväksi entisellä kotiseudullaan.

Yhdistys sai helmikuussa myönteisen 8 000 euron tukipäätöksen Musiikin Edistämissäätiöltä Liveklubihankkeen aloittamiseksi Vakka-Suomen alueella. Tälle keväälle ja alkukesään on ehditty räätälöidä jo kaikkiaan neljä konserttia ja syksyllekin on jo selkeät suunnitelmat valmiina.

– Järjestämme yhteensä yksitoista erillistä liveklubia. On ihan mahtavaa, että tapahtumia on nyt vuoden ympäri eikä vain kesällä, Antila iloitsee.

Kevään ja kesän konsertit ja keikat rantautuvat Uuteenkaupunkiin, Laitilaan ja Taivassaloon. Myöhemmin rytmimusiikkia pyritään järjestämään myös Pyhärantaan, Kustaviin ja Vehmaalle, mikäli yhteistyökumppaneita löytyy.

Antila toivoo, että tapahtumat vetäisivät kuulijoita eri puolilta seutukuntaa. Osallistua voi yhdelle keikalle, mutta tarjolla on myös sarjalippuja.

– Liveklubeihin osallistumista voi ajatella vähän samaan tapaan kuin elokuvakerhoja, joissa tapaa ihmisiä ja saa uusia elämyksiä. Klubit ajoittuvat perjantai- tai lauantai-iltaan, Antila kertoo.

Musiikilla on valtava merkitys hyvinvointiin ja kriisiaikoina sille on erityistä tarvetta. Livekeikkoja odottavat niin muusikot kuin yleisökin.

Jazzkitaristilla oli korona-aikana mahdollisuus syventää omaa musiikillista osaamistaan ja hän lähti opiskelemaan laulua. Sen ansiosta hän löysi uudelleen myös lapsuutensa soittimen, pianon. Viime aikoina hän on tapaillut myös basson kieliä.

– Laulutekniikkaa olen opiskellut viime elokuusta lähtien Belgiassa. Saa sitten nähdä, mihin se johtaa vai jääkö vain kokeiluksi.

Antila määrittelee omiksi lajeikseen laulussa soulin ja bluesin. Toistaiseksi ohjelmistossa on covereita, mutta ehkä jatkossa keikoilla saadaan kuulla myös hänen omia kappaleitaan.

Antilan laulua on luvassa ainakin Laitilan opistotalon liveklubissa 8. huhtikuuta, jolloin mies tarttuu mikrofoniin kitaristi Jarmo Hynnisen bändin solistina.

Taivassalon Pollin pihalla Jazzkukon liveklubissa esiintyy 7. huhtikuuta Manuel Dunkel & Aleksi Tuomarila Quartet. Laitilan opistotalon lavalle astuu 17. kesäkuuta Maja Mannila Trio.

Antilalle kevät ja tuleva kesä ovat kiireistä aikaa. Vakka-Suomen ensimmäisen ja ainoan jazz-festivaalin perustaja valmistautuu suurella intohimolla kahdeksanteen Jazzkukko-festivaaliin. Se järjestetään 20.–24. heinäkuuta.

Pääkonsertissa Laitilan kirkkopuistossa esiintyvät tänä vuonna muun muassa Sami Saari , Aili Ikonen , Ina Forsman ja vuoden 2021 jazzkitarakilpailun voittanut Johannes Granroth Peela-yhtyeensä kanssa.

Eija Eskola-Buri