Joditablettien kysyntä on kasvanut – oikeaoppinen käyttö on kuitenkin monille epäselvää

0
Viimeaikaiset maailman tapahtumat ovat saaneet ihmiset apteekkeihin ostamaan joditabletteja. Kuva: Lennart Holmberg

Ukrainan sota on näkynyt suomalaisissa apteekeissa lisääntyneenä jodin kysyntänä. Uudenkaupungin 1. apteekin varastosta Jodix-joditabletit ovat hetkellisesti loppuneet.

– Olemme saaneet varastoomme täydennystä maaliskuussa kaksi kertaa ja kaikki ovat menneet saman tien. Tällä viikolla saamme hieman isomman erän, apteekkari Paula Kekki kertoo.

Vaikka joditabletteja on hyvä olla lääkekaapissa, erityiseen hamstraamiseen ei tässä tilanteessa syytä ole. Kekki toteaa, että valtaosa ihmisistä ei tarkalleen tiedä tabletin vaikutuksia elimistössä eikä sen sopivuudesta.

– Lääkejodi suojaa ainoastaan kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä. Onnettomuuden sattuessa se on vain yksi osa suojautumista, ei hengenpelastaja.

Radioaktiivisen säteilyn aiheuttama syöpä kehittyy hyvin hitaasti, joten suurimman hyödyn jodista tosi tilanteessa saavat lapset ja raskaana olevat. Yli 40-vuotiailla tabletin merkitys on vähäinen.

– Jodilla on myös yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Paljon lääkkeitä käyttävälle ikäihmiselle jodista voi siis olla enemmän haittaa kuin hyötyä, Kekki muistuttaa.

Jodi ei sovellu esimerkiksi joidenkin verenpaineen hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Tablettia ei suositella myöskään henkilöille, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu kilpirauhassairas.

Jodix-tablettien loppuminen on lisännyt ravintolisänä myytävien joditablettien kiinnostusta. Siitä ei kuitenkaan tosi paikan tullen ole hyötyä, sillä ravintolisissä jodipitoisuus vastaa aikuisen päivittäistä tarvetta. Jodix-tabletit puolestaan sisältävät jodia jopa tuhatkertaisen määrän.

Apteekista muistutetaan, että lääkejoditablettia voidaan ottaa ainoastaan viranomaisen kehotuksesta. Oikea-aikaisesti otettu annos estää lähes täydellisesti radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen.