Kalannin aurinkovoimalan suunnittelu etenee – IBV Suomella seuraavaksi edessä rahoitusneuvottelut

0
Tältä näyttää IBV Suomen saksalaisen emoyhtiön IB Vogtin toteuttama aurinkovoimala Sussexissa Iso-Britanniassa.

IBV Suomen Kalantiin kaavaileman aurinkovoimalan suunnittelu etenee. Mannersuon alueelle suunnitellaan Suomen suurinta auringon energiasta sähköä tuottavaa voimalaa.

Tällä hetkellä IBV Suomessa tehdään tarkempaa teknistä suunnittelua ja yritys valmistautuu rahoitusneuvotteluihin ja sitä kautta rakennusvaiheeseen.

– Rakennusvaihe alkaa kuitenkin vasta, kun investointipäätös on tehty. Ensimmäiseksi tulevalta rakennustyömaalta poistetaan puita, mutta vasta sitten, kun hankkeen toteutuminen on varmistunut, IBV Suomen hankekehityspäällikkö Pentti Itkonen kertoo.

Kaupunki on jo myöntänyt aurinkovoimalalle kaikki tarvittavat luvat ja ne ovat saaneet lainvoiman. Reilun 200 hehtaarin kokoinen aurinkovoimala-alue ulottuu Mannersuon alueella Kalannintien etelä- ja pohjoispuolelle. Alue on tällä hetkellä maa- ja metsätalouskäytössä.

– Työt alkavat alueella vasta, kun suunnittelu ja rahoitus ovat varmistuneet. Tällä aikaa maastossa syntyy liikettä vain suunnittelutyöstä tai esimerkiksi maaperätutkimuksista, Itkonen kuvailee.

Itse tuotantoalue on jaettu viiteen osa-alueeseen ja näiden aidattujen alueiden väliin jätetään viherkaistat ihmisten ja eläinten liikkumista varten. Tällä hetkellä pohdinnassa on esimerkiksi se, toteutetaanko aurinkovoiman tuotanto kiinteillä vai suuntaavilla paneeleilla.

Voimala tarvitsee yli 30 muuntamoa sekä sähköaseman. Sähköasema sijoittuu Fingridin nykyisen sähköaseman läheisyyteen ja sen kautta aurinkovoimalan tuottama sähkö siirretään valtakunnan verkkoon. Vaikuttaako Venäjän hyökkäys Ukrainaan aurinkovoimalaan tarvittavien materiaalien saatavuuteen?

– Valmistelemme hankintoja parhaillaan osana hankkeen tarkempaa suunnittelua. Kotimainen aurinkoenergia lisää Suomen energiaomavaraisuutta, Itkonen vastaa kaarrellen.

IBV Suomi Oy on vuokrannut tarvitsemansa maa-alueet 40:ltä maanomistajalta 40:ksi vuodeksi. Uudellekaupungille yritys maksaa jatkossa noin miljoonan euron vuosittaiset kiinteistöverotulot.

– Kaikkien maanomistajien kanssa on tehty vuokrasopimukset jo hankkeen alussa viime vuonna. Emme kuitenkaan kommentoi sen enempää yksityishenkilöiden kanssa tekemiämme kahdenvälisiä sopimuksia, Itkonen toteaa.

Kalannin aurinkovoimalan suunnitteluvaihe kestää arviolta 1–2 vuotta, jonka jälkeen rakennusvaihe kestää noin kaksi vuotta.

– Paikallisten sidosryhmien kanssa on tehty hyvää yhteistyötä hankkeen edistämiseksi. Tavoitteenamme on aloittaa aurinkoenergian tuotanto Kalannissa mahdollisimman pian, Itkonen lisää.

Koko hankkeen kustannusarvio on 100–150 miljoonaa euroa. Valmistuttuaan voimala tuottaa vuodessa sähköä jopa 200 gigawattituntia. Se tarkoittaa noin 10 000–15 000 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

– Uudenkaupungin hankkeen lisäksi etsimme jatkuvasti sopivia paikkoja seuraaville hankkeille. Kalannin hanke on näistä eri selvitysvaiheiden hankkeista pisimmällä, Itkonen kertoo.

Yrityksellä on ainakin kaksi aurinkovoimalahanketta vireillä muuallakin Suomessa.