Katujen kevätsiivous alkoi viime viikolla

0
Katujen siivous hiekoitushiekasta alkoi Uudessakaupungissa viime viikolla.

Uudessakaupungissa alkoi keskusta-alueen katujen puhdistus viime viikolla. Hiekoitushiekkojen poisto aloitettiin alueen kevyen liikenteen väylistä.

– Ensin otetaan kauttaaltaan suurimmat hiekkaerät, jotta pyöräilijät pääsevät helposti kulkemaan. Sen jälkeen hiekat siivotaan kokonaan pois, ja lopuksi tiet pestään, katujen kunnossapidosta vastaava työpäällikkö Mikko Jalonen kertoo.

Työt on aloitettu kaupungin ykkösluokan väylistä, joihin kuuluu lähinnä keskusta-alueen käytetyimmät jalkakäytävät ja pyörätiet. Tällä hetkellä puhdistus on edennyt Santtioon asti ja esimerkiksi Hiuntie on kertaalleen jo putsattu.

– Urakoitsijana toimii paikallinen Kuljetusliike A. ja J. Lehtonen, joka valittiin kilpailutuksen kautta. He ovat aikaisemminkin tehneet tätä siivousta ja meillä on hyvät kokemukset heistä, Jalonen taustoittaa.

Talvi oli erittäin kiireinen teiden kunnossapidosta vastaaville lumipyryjen ja vaihtuvien olosuhteiden takia. Tästä syystä hiekoitushiekkaa on kaduilla erityisen paljon.

– Hiekkaa on käytetty puolet enemmän mitä edellisinä talvina.

Suuri hiekkamäärä tietenkin hidastaa töiden etenemistä. Uudessakaupungissa on eri puolilla kaupunkia väliaikaisia paikkoja, jonne hiekkaa voidaan kerätä. Urakoitsijalla on kuitenkin Jalosen mukaan oma tapansa.

– He ovat levittäneet eri puolille kaupunkia jätelavoja, jonne he tyhjentävät hiekan ja ajavat lavoja sitten varsinaiselle maankaatopaikalle, Jalonen kertoo.

Yleisesti lumen ja jääpeitteen takia kadut ovat huonossa kunnossa. Vaihtuvat kelit, jossa vesi on välillä sulanut ja sitten jäätynyt, ovat aiheuttaneet paljon kuoppia tien pintaan. Jalosen mukaan asfalttia paikataan koko ajan.

– Kesällä tulee kestopäällystysohjelma erikseen, missä asvaltoidaan isompia alueita.

Jalonen uskoo, että kelien salliessa teiden puhdistus on valmis huhtikuun puoliväliin mennessä. Viime viikon lämpimät kelit edesauttoivat teiden sulamista, vaikka varjopaikoissa on vielä paljon jäätä. Yöpakkaset saattavat kuitenkin vaikeuttaa hieman puhdistusta.

– Tiet kun kastellaan pölyn takia, ja jos yöllä on pakkasta, niin ne muuttuvat todella liukkaiksi.

– Urakkaan kuuluu myös viherkaistojen harjaukset, mutta niitä ei vielä päästä hetkeen tekemään. Jos kelit pysyvät sulina huhtikuun puoliväliin mennessä kadut alkavat olemaan hyvällä mallilla, Jalonen päättää.