Uusikaupunki ottaa toistaiseksi vastaan kaikki kaupunkiin saapuneet ja apua tarvitsevat ukrainalaiset. Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen tosin toteaa, että kaupunki tarvitsee apua, jos pakolaisten määrä alueella kasvaa rajusti. Tällä hän tarkoittaa esimerkiksi vastaanottokeskuksen perustamista alueelle. Tällä hetkellä ukrainalaisia on kaupungissa vajaat sata.
– Toistaiseksi ukrainalaisia on majoitettu yksityisiin koteihin, maanviljelijöiden kausityöntekijöiden asuntoihin sekä moduuliasuntoihin. Asunnot riittävät toistaiseksi, Rantanen kertoo.
Ukrainalaisten saapuminen työllistää kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöitä runsaasti varsinkin vielä tässä vaiheessa, kun eri avustustoimenpiteet hakevat oikeaa muotoaan.
– Odotammekin, että maahanmuuttovirasto lisää tukeaan, Rantanen sanoo.
Mediassa on puhuttu paljon siitä, että ukrainalaisilta puuttuu suomalaisten rokotusohjelmaan puuttuvia rokotteita. Tähän Rantanen toteaa, että Suomeen saapuneiden ukrainalaisten rokotustilanne on hyvä, myös esimerkiksi polion osalta.
– Heidän koronarokotustensa voimassaolo tarkistetaan ja tarvittaessa annamme heille rokotteet, Rantanen lisää.
Uudenkaupungin kaupunki järjestää kriisiapua Uudessakaupungissa asuville ukrainalaisille. Keskusteluapua tarjotaan myös henkilöille, joilla on perhettä Ukrainassa, tai joita tilanne koskettaa muulla tavoin.
Ukrainalaisten terveydentilaan Rantanen ei ota kantaa, mutta hän sanoo, että kaupunki antaa ukrainalaisille kiireellistä ja kiireetöntä hoitoa tarvittaessa.
Uusikaupunkilaiset ovat auttaneet ukrainalaisia monin eri tavoin. Tästä Rantanen on kiitollinen. Hän muistuttaa, että kaupungin kierrätyskeskus ottaa vastaan avustustavaraa.
– Kerromme kaupungin verkkosivuilla ajankohtaisista avustustavaratarpeista eli sitä kautta tietoa saa nopeasti, Rantanen lisää.