Koronaepidemia ei ole vielä ohi

0

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä totesi viime viikolla, että koronaepidemia ei ole ohi, vaan voi edelleen valitettavasti jopa vaikeutua. Tähän viittaa sekä koronan korkea ilmaantuvuusluku että koronapositiivisten näytteiden poikkeuksellisen suuri määrä. Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorio tutkii yli 5000 koronanäytettä viikossa ja näytteistä positiivisia on nyt jo 59 prosenttia. Tämä on korkein luku koko epidemian aikana.

Koronatapausten ilmaantuvuusluku, eli varmistettujen koronatapausten lukumäärä sataatuhatta asukasta kohden, oli viime viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 1680. Myös Vakka-Suomessa ilmaantuvuusluvut olivat korkeita, Uudessakaupungissa 1515 ja Vehmaalla peräti 1832. Todelliset luvut ovat suurempia, sillä lievään koronaan sairastuneet menevät harvemmin virallisiin testeihin.

Johtajaylilääkäri Pietilä sanoi myös toivovansa ettei tilanne vaikeudu niin paljoa, että joutuisimme uusiin rajoituksiin. Tähän toiveeseen on helppo yhtyä. Kahden koronavuoden jälkeen jokainen haluaa elää normaalia elämää. Lisäksi Ukrainan sodan aiheuttamassa henkisessä ja taloudellisessa myllerryksessä on nyt riittävästi kestämistä.

Loppuviikolla oli Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettavana 78 koronapositiivista potilasta. Heistä kuusi oli tehohoidossa. Sairaalan koronavirukseen liittyvä kuormitus on siis korkea ja tilannetta vaikeuttaa myös henkilökunnan koronaan liittyvät poissaolot. Kaikki koronapotilaiden hoitoon tarvittavat resurssit ovat poissa muusta hoitotyöstä ja tämä valitettavasti näkyy erikoissairaanhoidon ruuhkautumisena.

Yhä siis pitäisi jaksaa jatkaa koronaviruksen kampittamista. Onneksi perusasiat ovat helppoja; pese kädet, käytä maskia, yski hihaan, pidä etäisyyttä muihin ihmisiin ja osallistu yleisötilaisuuksiin, sukujuhliin ja vastaaviin tilaisuuksiin vain terveenä.

Sairastettu koronavirusinfektio antaa sairastaneelle hyvän suojan uutta vakavaa koronavirusinfektiota vastaan. Mutta koronan jo kerran sairastanut voi sairastua uudelleen, eli myös koronan jo sairastaneiden tulee noudattaa annettuja ohjeita.

Maija Ala-Jääski