Kulttuuri vs urheilu

0

Uudenkaupungin Sanomien pääkirjoitus 26.3.2022 ”Kulttuuri tuo muuta ajateltavaa” kirvoitti allekirjoittaneen pohdiskeluun, koska kirjoituksessa erotettiin kulttuuri ja urheilu eri asioiksi.

Tämä ei kovin tavatonta ole, sillä muuttuva kielemme rajaa käsitteitä toisinaan ”väärin”. Halutaan ehkä lokeroida asioita helpommin ymmärrettäviksi ja hallittaviksi kokonaisuuksiksi.

Kulttuurilla (lat. cultura = viljelys, alk. maanviljely) tarkoitetaan yhteisön tai ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuutta. Voidaan puhua myös hengen ja ruumiin kulttuurista. Viimeksi mainittu sisältää liikunnan (urheilu ml.) kaikki muodot.

On mielenkiintoista, miten näin laaja käsite kuin kulttuuri on saanut varsin suppean käsite- ja toimintaympäristön. Kulttuurialaan lasketaan esimerkiksi (opetushallitus, ammattikoulutus) kuuluviksi käsi- ja taideteollisuus, audiovisuaalisen viestintä, kuvallinen ilmaisu, tanssi- musiikki- ja sirkusalat. Meillä on opetus- ja kulttuuriministeriö, vaikka kulttuuriministeriö riittäisi kattamaan koko toiminta-alan.

Kunnissa on taasen omaksuttu käyttöön sivistystoimiala, joka sisältää usein varhaiskasvatusta, opetusta, liikunta- ja nuorisotyötä sekä kulttuuria. Kulttuuria kaikki tyynni!

Ihmiskunnan historia on kulttuurien historiaa. Kulttuureille on ominaista niiden pitkä jatkuvuus. Imperiumit ja kansallisvaltiot nousevat ja tuhoutuvat, poliittiset ideologiat syntyvät ja kuolevat, mutta kulttuurit säilyttävät perusolemuksensa. Nykyiset valtakulttuurit ovat olleet olemassa vuosituhansia.

Oman kulttuurin tunteminen ja tekeminen luo voimaa ja antaa elämään merkityksellisyyttä. Taloudellisesti huonona aikana kulttuurilla on erityisen merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

Pääkirjoituksen loppuun on helppo yhtyä: ”Pandemia- ja sotauutisten keskellä tarvitaan muutakin ajateltavaa.”

Hannu Luotola