Kunvikin käsissä kalusteille uusi elämä – Insinööri korjaa koneita, entisöi huonekaluja, verhoilee kalusteita sekä neuloo villapaitoja

0
Sami Kunvik on aina ollut taitava käsistään. Hän osaa korjata ompelukoneita, rakentaa mopoja tai kitaroita, mutta myös neuloa tai verhoilla.

Sami Kunvik tulee suvusta, jossa on aina käytetty luppoaika käsitöiden tekemiseen. Hän on esimerkiksi lapsesta saakka seurannut vierestä, kun hänen mummonsa on ommellut, kutonut, neulonut tai tehnyt erilaisia posliinimaalaustöitä.

– Olen elänyt ympäristössä, jossa on aina tehty käsillä kaikkea. Minäkään en siis osaa olla paikoillani ja tekemättä mitään. Olen esimerkiksi entisöinyt piironkeja, remontoinut omakotitalon, rakentanut kitaran, korjannut mopoja ja ompelukoneita. Perustin käsitöitä varten toiminimen viime syksynä, Verhoilu- ja käsityöpalvelu, Hantvärkkäri S. Kunvik -nimen alla toimiva Kunvik kertoo.

Ystävän keksimä hantvärkkäri-nimi tuntui Kunvikista sopivalta, koska se kuvastaa käsityöläisyyttä, mutta ei sulje sen alla yhtäkään työtä pois.

– Tilaustyöt ovat tähän mennessä tulleet puskaradion kautta ja vanhojen asiakkaiden suosittelemana tulee uusia asiakkaita. En ole toimintaani mainostanut missään, mutta sen verran hyvin on töitä riittänyt, että esimerkiksi tälle keväälle en ehdi ottaa enempää uusia projekteja, hän kertoo.

Päivätyötään Kunvik tekee Uudenkaupungin Valmet Automotivella tuotantotekniikan päällikkönä. Hän viihtyy työssään, eikä hänellä ole suunnitelmia autotehtaan hylkäämisestä.

– Ensimmäinen verhoilutyöni oli kaverin veneen penkkien uudelleen verhoilu, mutta olen sen jälkeen uusinut huonekalujen lisäksi myös auton sisäverhoiluja ja korjannut pakettiauton penkkejä, Kunvik listaa.

Kunvikin Pajalassa sijaitsevassa työhuoneessa odottaa yhä kuitenkin se toistaiseksi kaikkein kiinnostavin työ. Ylähyllyllä muovien suojassa sopivaa ajankohtaa odottaa 1950-luvun pelkistetty tumman harmaa sohva, johon Kunvik ihastui heti ensi näkemältä.

– Se oli niin kaunis ja poikkeuksellisen näköinen, että ihastuin siihen heti ja ostin sen varastoon. Ei minulla tosin sille vielä sopivaa paikkaa kotona ole, joten en tiedä, verhoilenko sen lopulta myyntiä varten vai pidänkö sen itse, Kunvik pohtii.

Hänen pajallaan on useampia erilaisia ompelukoneita sekä omakotitalon rakentajillekin tuttuja työkaluja.

– Olen ostanut työvälineitä nettihuutokaupoista, mutta paljon minulla on ollut jo entuudestaan, koska olemme vaimoni kanssa remontoineet aiemmin vanhaa puutaloa. Myytyjen töiden tuloilla ostan lisää tarvittavia koneita, joten ei tätä varsinaisesti rahan takia tehdä.

Kunvik ei ole käynyt kädentaitoihin liittyviä kouluja, vaan hän on opetellut erilaiset verhoilu- ja entisöintityöt itse. Hän purkaa esimerkiksi vanhat verhoilukankaat osiin ja katsoo, kuinka ne on ommeltu aiemmin.

– Teen kaavat vanhoista kankaista ja teen uusista vähintään yhtä hyvät, Kunvik valottaa toimintaperiaatettaan.

Suurimmat haasteet Kunvikilla on tähän asti ollut erilaisten veneen kuomujen ompelussa. Hän kertoo puhisevansa ja pohdiskelevansa niiden kanssa muita töitä pidempään.

– Välillä niistä tulee sutta ja sekundaa, joten ajelen nöyrästi tukkuun hakemaan lisää kangasta. Epäonnistuminenkin on osa oppimisprosessia.

Käsitöitä Kunvik tekee, koska hän oppii jatkuvasti lisää ja saa töistään onnistumisen iloa. Hän soittaa myös uusikaupunkilaisessa Kädettömät isät -yhtyeessä, mutta kädettömäksi häntä ei voi missään tapauksessa kutsua. Onhan mies neulonut kaiken muun ohella esimerkiksi useamman islanninvillapaidan.

– Tällä hetkellä työn alla on verhoiltavana 15-metrisen huvijahdin yläohjaamon istuinosat. Odotan tukusta siihen materiaaleja, mutta sen jälkeen työ etenee taas nopeasti, Kunvik lisää.

Kunvik haluaa tehdä työnsä siten, että huonekalut saavat lisää käyttövuosia kestävällä ja ekologisella tavalla. Usein esineet nuorentuvat osaavissa käsissä useita vuosikymmeniä.

– Palkitsevinta tässä on oppimisen lisäksi se, kun näkee asiakkaan kiitollisuuden valmiin työn toimittamisen hetkellä. Verhoilutyöt kannattaa tehdäkin juuri sellaisille huonekaluille, joilla on tunnearvoa, Kunvik summaa.