Vaikka kaupan pesto on kelpo valinta, niin itse tehty pesto on kokeilemisen arvoista, vaikka hintavaksi tuleekin.
Pestoa valmistaessa voi toki soveltaa, lisätä enemmän sitä mistä pitää ja vähentää sitä, mikä ei niin maistu. Tai käyttää niitä raaka-aineita, joita löytyy helposti ja edullisesti. Pinjansiemenet voi vaihtaa cashewpähkinöiksi ja valkosipulin määrän puolittaa. Oliiviöljyä ei kuitenkaan sovi vaihtaa muuhun öljyyn.
Pestoon käytetään 2–3 nippua tuoretta basilikaa, joten basilikan kasvatusta voisi harkita. Basilikan kylvöaika on maalis-huhtikuussa ja viljely onnistuu, kun vain kiroilee riittävästi.
Vanhan roomalaisen uskomuksen mukaan basilika pitää kylvää runsaiden kirosanojen ja pärräyksen säestyksellä, sillä silloin kasvi kasvaa vahvaksi ja maistuvaksi. Joten eipä tässä kuin kiroilemaan!
Jos on kiroillut voimallisesti, saa kesällä runsaasta sadosta valmistettua monenlaista hyvää, kuten caprese salaatin, pestoa tai vaniljajäätelön mansikoilla ja silputulla basilikalla.
Italiassa on tarkat säännöt kuinka pestoa kuuluu käyttää. Peston kotikaupungissa, Genovassa, pesto kuuluu vain pastan joukkoon, muualla sitä sopii sekoittaa vaikkapa minestronen sekaan.
Ihana ruoka on pestolasagne, johon Italian mamma valmistaa itse myös pastalevyt. Mutta oikaistaan me sen verran, että käytetään valmiita lasagnelevyjä, mutta tehdään pesto itse.
Lasagne al pesto
Pesto:
3 punttia basilikaa
6 rkl raastettua parmesaania
2 rkl raastettua pecorinoa
1 rkl pinjansiemeniä
1 pieni valkosipulin kynsi
suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
Irrota basilikan lehdet, huuhdo ja kuivaa ne.
Hienonna valkosipuli, suola ja pinjansiemenet morttelissa. Siirrä tahna isompaan astiaan ja käytä sauvasekoitinta, kun lisäät basilikan lehdet, juustoraasteen ja öljyn vähitellen.
Valkokastike:
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
raastettua parmesaania
lasagnelevyjä
Valmista juokseva valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita ja lisää maito vähitellen hyvin sekoittaen. Keittele ja sekoittele pari minuuttia. Sekoita mukaan pestokastike ja muutama lusikallinen parmesaania.
Voitele uunivuoka ja kaada pohjalle ohut kerros valkokastiketta. Lado päälle kerros pastalevyjä ja päälle kerros kastiketta. Lisäile kerroksia, kastikekerros jää päällimmäiseksi.
Ripottele pinnalle vielä parmesaania.
Kypsennä 175 asteessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja pastalevyt kypsiä.
Tarjoa alkuruokana tai lisäkkeenä.
Tiina Perähannu-Silvola