
Tällaisia vaivaannuttavia tilanteita varten olisi hyvä olla olemassa muutama valmiiksi mietitty suullinen selitys ja hyvä ruokaohje käsilaukussa tai povitaskussa, joilla selvitä ikävistä tilanteista.
Voisi esimerkiksi ojentaa valmiiksi tulostetun ohjeen käsilaukusta ja todeta: haluaisin, että kokeilisit viinissä pyörineitä ritareita tai punasipulihilloketta, mutta en todellakaan halua, että käytät laadukkaan viinikellarisi aarteita. Siksi toin sinulle tämän hampaattoman ja edullisen viinin kokeiltavaksi.
Köyhät ritarit pyörivät Espanjassa mieluummin viinissä kuin maidossa. Pääsiäistä edeltävän paaston aikana ritareita syödään erityisesti, sillä niistä saa energiaa päivään, kun paaston aikana liha on poissa padoista ja pöydistä.
Punasipulihilloketta sopii tarjoilla paaston jälkeen liharuuan kylkeen tai tuhdin voileivän päällä. Hilloke sopii aivan erinomaisesti voimakkaiden juustojen seuraan myös juustotarjottimelle.
Kyllä viinin aiheuttama harmitus näillä eväillä vähitellen haihtuu.
Köyhät ritarit
punaviinissä1 dl punaviiniä
2 rkl sokeria
0,5 tl kanelia
4–6 viipaletta vaaleaa, parin päivän vanhaa leipää tai pullapitkoa
1 kananmuna
vehnäjauhoja
voita
Viipaloi leipä tai pulla siivuiksi odottamaan.
Lämmitä, mutta älä keitä, viini, johon on lisätty sokeria ja kanelia.
Kasta leipäviipaleet ensin viiniin, sitten vatkattuun kananmunaan ja lopuksi vehnäjauhoihin.
Paista leivät voissa pannulla.
Ripottele pinnalle vielä tomusokeria ja lisää kanelia.
Tarjoile lämpiminä esimerkiksi kermavaahdon, nutellan ja marjojen kanssa.
Punasipulihilloke
2 punasipulia
0,5 dl punaviinietikkaa
1 dl punaviiniä
1/2 kanelitanko
1 dl sokeria
2–3 kpl kokonaisia neilikoita ja maustepippureita
1 tähtianis
1 rkl maizenaa
Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi siivuiksi.
Lisää kaikki aineet kattilaan maizenaa lukuunottamatta.
Keittele miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää maizena ja keitä vielä minuutin verran. Poista halutessasi mausteet.
Siirrä hilloke lasisiin puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä. Ennen tarjoilua ota hilloke ajoissa huoneenlämpöön.
Tiina Perähannu-Silvola