Luomuviljely tuo huoltovarmuutta

1

Nykymaatalouden riippuvuus väkilannoitteiden saannista tuli hyvin konkreettisesti ilmi TS:n 16.3. uutisessa ”Lannoitteita ei voi edes tilata”. Nyt tilanne on taas muuttumassa, mutta lannoitevalmistus Yaralla Uudessakaupungissa olisi myös voinut tyrehtyä typen ja kaliumin osalta, koska raaka-aine tulee pääosin Venäjältä. Ilman väkilannoitteita eivät tavanomaisen viljelyn pellot tuota korjattavaa satoa.

Radiopuheenvuorossani ”Jos olisin maatalousministeri” 28.11.1982 (!) totesin: ”Koska käytännön viljelijänä näen, että A.I.V:n (nobelisti, prof. A.I. Virtanen) viitoittama luonnonmukainen viljely on ainoa kestävä tapa maatalouden harjoittamiseksi, toimisin maatalousminiterinä sen mukaisesti… Väkilannoitteiden tarve putoaisi jyrkästi, mutta Kemira (Yaran edeltäjä) ei silti joutaisi suljettavaksi. Se ohjattaisiin jalostamaan teollisuuden puuntuhkat, kivipölyt ja muut arvokkaat jäteaineet maatalouden hivenaineiksi. Samoin Kemiran tehtäväksi tulisi kaikkien niiden kompostiainesten keräily ja jalostaminen, joita maatalous ei voi suoraan hyödyntää.”

Viime vuonna Yara ryhtyi tuottamaan Kemiralle suosittelemiani orgaanisia kiertolannoitteita 5–6 muun firman ohella. Niihin ei tuontia tarvita. Suomessa luomupeltojen osuus on 15 prosenttia, Itävallassa, Virossa ja Tanskassa jo yli 25 prosenttia.

Luomuviljely pitää pellot viljavina, kun taas tavanomainen viljely on hävittänyt pellon viljelykelpoiseksi tekevästä humuksesta 60 vuodessa noin puolet. Ne pellot ovat täysin riippuvaisia väkilannoitteista.

Nyt valtiovallan olisi kiireesti ryhdyttävä näihin toimiin. Tuontikemikaaliriippuvuuden lisäksi harjoitettu maatalouspolitiikka on johtanut aivan liian raskaaseen konekalustoon, joka tiivistää peltoja myös luomutiloilla ja heikentää viljelyn edellytyksiä. Toimet olisi aloitettava nyt välittömästi niin, että viljelijöille tarjotaan jo tänä keväänä kunnolliset ehdot ja edellytykset luomuviljelyyn siirtymiseksi.

Osmo Rauhala toteaa TS-kolumnissaan 23.3. naulan kantaan: ”Tavoite Suomen maataloudelle tuleekin olla maksimaalinen omavaraisuus ja riippumattomuus fossiilisesta energiasta ja tuontikemikaaleista.” Maaperän ehdoilla toimiminen edellyttää luomuviljely ja kevyempää konekanta.

Seppo Lohtaja

Luomukonkari

Uusikaupunki

1 KOMMENTTI

  1. No, sitten jää sadotkin pienemmiksi. Eikä se luomuun siityminen käy hetkessä. Keväällä jos apulantavannas on tukossa, niin siinä kohtaa ei juuri kasva mitään, ero on aivan valtava. Luomulla ei nälkäisiä suita ruokita, se on fakta. Luomuun siirtyminen edellyttää viljelijöltä taas koulutukseen osallistumisen eli 5 päivää menee siihenkin. Sitten tilan valvonta lisääntyy, byrokratia lisääntyy. Täytyy olla todella viitseliäs jos luomuun siirtyy.

Kommenttien lisääminen on estetty.