Kirjaston lukuvinkkejä: Kansainvälinen Tolkien-lukupäivä on huomenna

0
Huomisen J.R.R. Tolkienin teemapäivän kunniaksi kirjastosta voi käydä lainaamassa monenlaista teemaan sopivaa kirjallisuutta.

Huomenna perjantaina vietetään kansainvälistä Tolkien-lukupäivää kirjailija J.R.R. Tolkienin kunniaksi. Keski-Maahan sijoittuvista fantasiakirjoistaan tunnettu Tolkien on ihastuttanut lukijoita ympäri maailman, ikään katsomatta.

Oma Tolkien-tarinani alkoi, kun olin 12-vuotias ja koulukaverini toimi WWF:n pandamyyjänä. Rastittelin ostoskoriin vaikka mitä, kuten joululahjoja perheelle ja itsellenikin jotain kivaa. Kotona ei oltu kovin tyytyväisiä, kun ostosten lasku aikanaan tuli, mutta viis siitä.

Olin ostanut itselleni Taru Sormusten herrasta VHS-kasetin. Ihastuin upeaan fantasiamaailmaan ja luin trilogian heti elokuvan nähtyäni. Nuorempana pidin lähinnä jännittävästä tarinasta, mutta nyt keräilen Tolkienin teoksia ja arvostan todella paljon yksityiskohtaista maailmaa, jonka hän loi teoksiinsa. Tolkienin elämään ja kirjallisuuteen voi tutustua vaikka seuraavien kirjojen parissa.

Tolkien: Bilbon viimeinen laulu

Bilbon viimeinen laulu on kaunis ja melankolinen runo, joka kertoo vanhan Bilbo Reppulin viimeisestä matkasta meren yli kuolemattomille maille. Hobitti-kirjan suuri seikkailija lähti nuorena kääpiöiden mukana Yksinäiselle vuorelle, selvisi suuresta taistelusta ja lopulta palasi kotiin. Nyt Bilbon on aika matkustaa seuraavaan tuntemattomaan. Bilbon viimeinen laulu -kirjan jokaisella aukeamalla on yksi säe runosta sekä kuvia Bilbon seikkailuista.

Tolkien: Kullervon tarina

Mytologia ja eeppinen runous innostivat Tolkienia. Kalevala oli yksi hänen inspiraationsa lähteistä ja hänellä oli palo kirjoittaa Kullervon traaginen tarina kirjaksi. Kullervon tarinan lisäksi teos sisältää Kalevalaa käsitteleviä esitelmiä, muistiinpanoja ja tekstiluonnoksia. Kullervon tarina ei ole kerronnaltaan parasta Tolkienia, mutta teoksen yhteys Suomeen ja Tolkienin ajatukset Kalevalasta tekevät kirjasta mielenkiintoisen lukukokemuksen.

Tolkien: Kirjeitä joulupukilta

Kirjeitä joulupukilta on hurmaava ja lämmin kokoelma kirjeitä, jotka J.R.R. Tolkien kirjoitti jouluisin lapsilleen joulupukkia esittäen. Kirjeet ovat erittäin kauniita ja niiden pienet kuvitukset sulattavat sydämen. Kirjan jokaisella aukeamalla on valokuva alkuperäisestä kirjeestä sekä kirjeen suomen kielinen käännös.

Tolkien: The Fall of Arthur

The Fall of Arthur on toistaiseksi suomentamaton runoelma, joka jäi Tolkienilta kesken 1930-luvun puolivälissä. Runoelma julkaistiin Tolkienin pojan Christopherin toimittamana vuonna 2013. The Fall of Arthur perustuu kuningas Arthurin legendaan. Perinteisen hovielämän sijaan runoelma kertoo sodan traagisuudesta ja suurista taisteluista. Tolkien tarjoaa uudenlaista perspektiiviä lukuisia kertoja tulkittuun legendaan.

Juva: Tolkienin tulkkina

Kersti Juva oli vain 23-vuotias, kun hän sai suomennettavakseen Taru Sormusten herrasta -trilogian vuonna 1973. Juva on kirjoittanut myös Löytöretki suomeen -teoksen, joka käsittelee käännöstyötä yleisesti. Tolkienin tulkkina -teos puolestaan keskittyy Tolkienin teosten suomentamiseen. Molemmat teokset ovat mielenkiintoinen katsaus kääntäjän työhön.

McIlwaine: Tolkien – Mies joka loi Keski-Maan

Uudenpiin Tolkien-elämäkertoihin kuuluva teos on upeasti kuvitettu katsaus J.R.R. Tolkienin elämään ja kirjallisuuteen. Sivujen ja aukeamien kokoiset valokuvat, kirjeet ja piirrokset tutustuttavat meidät siihen perusteelliseen työhön, jota Tolkien teki luodessaan Keski-Maan kieliä, kansoja ja historiaa. Tämä kaunis kuvateos antaa paljon sekä Tolkien-faneille että häneen vasta tutustuville.

Uudenkaupungin kirjaston työntekijät kirjoittavat jatkossa kuukausittain tavalla tai toisella ajankohtaisia lukuvinkkejä. Lasten ja nuorten kirjastotyön kirjastovirkailija Elina Jalosen Tolkien-vinkit aloittivat sarjan.