Maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitusta maksettiin viime vuonna Suomessa noin kaksi miljardia euroa. Summasta EU-rahoitusta on noin 48 prosenttia. Ruokavirasto on julkaissut tiedot viime vuonna maksetuista EU-tuista tällä viikolla.
– Tuilla on pitkäjänteisesti varmistettu kotimaisen ruoan riittävyys. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun kansainvälinen elintarvikekauppa ja raaka-ainemarkkinat ovat vakavasti häiriintyneet, kertoo neuvotteleva virkamies Martti Patjas maa- ja metsätalousministeriöstä.
Valtaosa rahoituksesta, 1,75 miljardia euroa, on viljelijätukia. Kahden miljardin euron summa sisältää lisäksi muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, neuvontakorvausta, kyläkauppatukea, tuottajaorganisaatiotukea, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita sekä rahoitusta maidon ja hedelmien jakeluun kouluissa ja päiväkodeissa.
Maatalouden ja maaseudun tuet haetaan Ruokaviraston kautta. Päätökset rahoituksesta tehdään pääasiassa kunnissa ja Ely-keskuksissa. Ruokavirasto maksaa tuet kuntien ja Ely-keskusten päätösten perusteella. Kyläkauppatuen ja markkinatuet, kuten koulumaito- ja hedelmätuet, myöntää Ruokavirasto.
Rahoitusta saivat viime vuonna muun muassa viljelijät, yhdistykset, yritykset, kunnat, järjestöt, kauppa ja teollisuus, neuvontaorganisaatiot sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot.
Tuensaajia vuonna 2021 oli yhteensä 56 418. Tuensaajista noin 88 prosenttia on maatiloja. Eniten maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan maa
Fakta
Suurimmat maataloustukien saajat alueella
Vihannes-Laitila Oy, Uusikaupunki, 1 009 922 euroa
Pirteä Porsas Oy, Vehmaa, 972 132 euroa
Mullimäki Oy, Laitila, 794 068 euroa
Vehmaan Haikara Oy, Vehmaa, 789 499 euroa
Agro Suomi Oy, Taivassalo, 454 505,97 euroa
Tyykilä Oy, Uusikaupunki, 418 554 euroa
Lähde: Ruokavirasto