Makuasia

0

Makuasioista ei sovi kiistellä. Suomalainen sananlasku kuitenkin sanoo: ”Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistais”, espanjalainen siihen jatkoksi lisää: ”eikä anoppi ole hyvää edes sokerin kera”. Myönnän olevani ennakkoasenteellinen kummassakin tapauksessa.

Talvisodan aikana täytin kolme vuotta, jatkosodan lopputiimellyksissä jäin sotaorvoksi ja espanjalaisesta anopistakin on kokemusta. Olen siis kaikessa jäävi. Sanon kuitenkin silti sen mikä mielessä on.

Venäläisistä sinänsä ei voi muuta sanoa, kuin että sen kansan ”herraonni” ei ole suosinut suomalaisia, liekö omia kansalaisiaankaan, kuulopuheiden mukaan Stalin tappoi venäläisiä enemmän kuin sota konsanaan.

Nykyinen valtias käy veljeskansan kimppuun mustasukkaisen aviomiehen tavoin, ”jos ei hyvällä niin pahalla”, ellen minä niin ei muutkaan. Ukrainan valtaaminen tulee kuitenkin Venäjälle kalliiksi ja varsinkin Venäjän kansalle, jonka elämä kurjistuu entisestään, sillä johtajan toimien takia asetetut pakotteet koskettavat kipeimmin kansalaisia.

Sodan lopputulos lienee jo selvä, pakotteista ja liian myöhään tulevasta aseavusta huolimatta. Mutta vaikka Venäjä asettaisikin ”nukkehallituksen” Ukrainaan, sen johtaman, kansan vastaisen hallituksen toiminta voisi vaikeutua, jos kukaan kansalaisista ei sen toimia tukisi, vaan ottaisi oikeuden omiin käsiinsä.

Ei Venäjällä riitä vartiota miljoonille ihmisille, eikä laajalle maa-alueelle. Näin arvelee koulutukseltaan sissiluutnantti, joka jo on joukoista poissa.

Kriisinhallintaveteraani

Valdemar Takaperko