Matelijoiden määrä yllätti lemmikkieläintarvikeyrittäjän

0
Ugin Lemmikkipuodin valikoima on jopa nelinkertaistanut vajaan seitsemän vuoden aikana, jona Kirsi Saarnio on pyörittänyt yritystä.

Urheilukoirahierontaa ja koirien trimmausta toiminimen alla tehnyt Kirsi Saarnio sai vastata usein samaan kysymykseen. Häneltä udeltiin, eikö hän voisi perustaa lemmikkieläintarvikeliikkeen Uuteenkaupunkiin.

– Vastasin aina, että en lähde kilpailemaan ketjujen kanssa. Sitten jossain vaiheessa kysymys muuttui, että oletko huomannut, että täällä ei enää ole ketjun liikettä, Saarnio naurahtaa.

Hän avasi Ugin Lemmikkipuodin vuonna 2015 ja päätti jo alussa, että keskittyy lemmikkien ulkoilu- ja koulutusvälineisiin, hoitotuotteisiin ja ruokiin. Lemmikkejä ei ole myynnissä.

Seitsemän vuoden takaista päätöstä ryhtyä yrittäjäksi ei ole tarvinnut katua.

– Totesin silloin, että ei se mitään ota, jos ei annakaan. Lemmikkien asiat kiinnostavat monia ja hyvän vastaanoton olen saanut ihmisiltä. Työ on antanut valtavasti.

Saarnio aloitti trimmaukset jo 90-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa mukaan tuli urheilukoirahierontaa.

Molemmat pysyivät mukana vielä yrityksen alkuvuosina, mutta pari vuotta sitten hän jätti trimmauksen Niina Varjoselle , joka tuli pitämään omaa yritystään Lemmikkipuodin yhteyteen.

Kaksikon yhteistyö sujuu helposti, kun vertaistukea ja apua saa läheltä. Saarniolla on lisäksi apuna toinen työntekijä myymälän puolella osa-aikaisena sekä välillä kiireapulainen.

Nykyisin Saarnio keskittyy liikkeen pitämiseen, jolloin hän on pääasiassa paikalla yksin Varjosen pyörittäessä omaa yritystään takahuoneessa.

Saarnio kokee vahvuudekseen sen, että hänellä on niin monipuolinen kokemus lemmikkien parissa.

– Asiakkaiden kanssa tulee juteltua lemmikkien hoidosta, ruokinnasta ja koulutusasioista. Siinä on meidän valttikortti isompia ketjuja vastaan.

Hän etsi jonkin aikaa sopivaa tilaa Uudestakaupungista ja sai todeta, että kaupungin vuokrataso on korkea.

– Tämä oli hyvä paikka, sopivasti muunneltavissa meidän tarpeisiin. Tämä oli vain yksi tila, johon tehtiin erillinen työhuone ja varastotilaa, Saarnio kertoo Yliselläkadulla, VPK:n rakennuksen alakerrassa sijaitsevasta liikkeestä.

Seitsemän vuoden aikana valikoima on kasvanut valtavasti, osittain myös asiakkaiden toiveiden mukaan.

– Tuotevalikoima on varmaan kolmin- tai nelinkertaistunut, Saarnio kertoo.

Hänellä on muutama yhteistyökumppani, jotka tekevät käsityönä tarvikkeita, kuten remmejä ja pantoja.

– Yleensä koiran hihnat ovat 1,8-metrisiä, mutta jos joku haluaa kolmemetrisen remmin, se onnistuu.

Hän luottaa muutenkin kotimaisiin tuotteisiin.

– Teollisia tuotteita löytyy, mutta pyrin myymään ensisijaisesti kotimaisia tuotteita.

Eniten menee koirien tarvikkeita ja ruokaa, mutta muitakin eläimiä ja heidän omistajiaan palvellaan.

– Mikä yllätti minut on se, miten paljon matelijoita on Uudessakaupungissa, ne kun eivät näy katukuvassa. Minulla ei ollut aluksi matelijoiden ruokaa, mutta nyt löytyy muun muassa pakastettuja hiiriä ja rottia.

Myös jyrsijöitä on monella lemmikkinä ja omistajat ovat entistä tietoisempia, mitä millekin jyrsijälle kuuluu syöttää.

Ylipäätään ihmiset ottavat itse selvää asioista, mutta Saarnio myös varoittaa internetin vaaroista eli ihan kaikkea ei pidä uskoa.

Internetin myötä on tullut toisiakin varjopuolia, kun kauppa on siirtynyt paljon verkkoon. Saarniolla on kuitenkin luottoa siihen, että kivijalkakaupat pitävät suosionsa ja toive, että paikkakuntalaiset käyttävät paikallisia liikkeitä.

– Mikä ei näy hyllyillä, on opastusta ja ohjausta. Sitä haluaisin tehdä enemmän, jos päivässä vaan olisi kymmenen tuntia enemmän.

Koirien koulutus on aina kiehtonut Saarniota ja hän oli suunnittelemassa vuosituhannen vaihteessa koira-alan koulutuksen ohjelmaa ja opintosuunnitelmaa Kannuksessa.

Saarnion aloittaessa ei ollut olemassa alan koulutusta, kun esimerkiksi Niina Varjonen on opiskellut trimmausta. Saarniolla on kaupan alan koulutus ja hän myös työskenteli aiemmin kaupallisella alalla.

Korona otti koville varsinkin alussa, kun ihmiset välttivät kontakteja.

– Veimme vanhusten koteihin tarvikkeita ja koiranruokaa, kun he eivät uskaltaneet lähteä kotoaan.

Normaalistikin talvi on lemmikkipuodissa rauhallisempaa, jolloin voi keskittyä paperitöihin ja inventaarioon sekä miettiä kehityskohteita. Kaupungissa ei ole sisähalleja, joissa harrastaa ja liikkua koirien kanssa.

– Kun kevätaurinko alkaa paistaa, harrastajat aktivoituvat. Touko-syyskuu on parasta aikaa yritykselle.

Ihmiset myös matkustavat nykyisin enemmän lemmikkiensä kanssa. Se näkyy myös turistien määrässä asiakkaina.

U:gin LemmikkipuotiYrittäjä: Kirsi Saarnio

Yrittäjänä alalla: 12 vuotta eläinalalla, 7 vuotta Lemmikkipuodissa

Perustamisvuosi: 2015

Ala: lemmikkieläintarvikeliike

Työntekijöiden määrä: 1 ja yksi osa-aikainen

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Ugin suutarin Johanna Rekola.