Meiltä maailmalle: Novoplastikin suuri koneinvestointi enää asennusta vailla

0
Toimitusjohtaja Katariina Heiskasen ja tiimivastaava Mika Kiviniemen taustalla on valukoneita. Kiviniemi on ollut talossa jo 25 vuotta.

Ajoneuvojen sisäverhoiluosia valmistavassa Novoplastik Oy:ssä valmistaudutaan parhaillaan uuden valukoneen asennukseen. Yritykselle merkittävää investointia on valmisteltu kolmisen vuotta. Koneyksikkö on Saksasta ja sen suunnittelu ja asennus hoidetaan tanskalaisvoimin.

– Korona on viivästyttänyt toimitusta, mutta nyt on tarkoitus aloittaa asennus maalis-huhtikuun aikana. Uuden valukoneen myötä tavoittelemme entistä parempaa laatua ja työergonomiaa, toimitusjohtaja Katariina Heiskanen kertoo.

Novoplastik valmistaa sisäverhoiluosia muun muassa takseihin, linja-autoihin, metsä- ja maatalouskoneisiin sekä satamalaitteisiin. Osat voivat olla  seinä- ja kattoverhoiluosia tai kojelautoja, lähes kaikkea muuta paitsi istuimia.

Pandemia ei ole juuri vaikuttanut tehtaan tuotantoon, paitsi alussa, jolloin tilauksissa näkyi pieni notkahdus. Tehdas työllistää kolmisenkymmentä ihmistä ja töitä tehdään kahdessa vuorossa. Noin 70 prosenttia tuotteista menee vientiin joko suoraan tai välillisesti.

Normaaliaikoina toimitusjohtaja matkustaa usein maailmalle tapaamaan asiakkaita. Nyt, kun tapaamiset hoidetaan etäyhteyksin, aikaa jää enemmän suunnitteluun ja kehittämiseen.

Uusien materiaalien kehittäminen ja kokeileminen on aina ollut yrityksen asialistalla ja nyt varsinkin ympäristö- ja ilmastoasioiden ajankohtaisuus vauhdittaa kehitystyötä. Heiskasen työhuoneessa on materiaalinäytteitä, joissa on käytetty esimerkiksi hamppukuitua.

– Siinä on tavallinen polyesteripuriste, jonka tausta on hamppukuitupuristetta. Materiaalin mahdollista käyttöä selvitetään parhaillaan, vielä sitä ei käytetä tuotannossa. Myös muiden luonnonkuitujen käyttö kiinnostaa ja seuraamme tarkkaan alan kehitystä. Lisäksi kemikaalipuolella on käynnissä kiivas kehitystyö, kun niistä pyritään saamaan ympäristöystävällisempiä.

Tehtaalla valmistetut sarjat ovat yleensä varsin pieniä ja siellä tehdään paljon prototyyppejä. Heiskasen mukaan tavoitteena on tehdä pitkäaikaiseen käyttöön sopivia tuotteita sekä olla asiakkaan apuna tuotteen koko elinkaaren ajan.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että  verhoilu sopii kohteeseensa niin hyvin, että se kestää vuosien käytön. Tarvittaessa verhoilua voidaan tietysti myös muuttaa tai päivittää.

Novoplastik on perustettu jo 1950 Helsingissä ja aluksi se valmisti muun muassa sadetakkeja. 1970-luvulla siirryttiin autoteollisuuden tuotteisiin ja 1985 yritys muutti Uuteenkaupunkiin autotehtaan perässä. Katariinan isä Johannes Heiskanen osti yrityksen 2003.

Sukupolvenvaihdos tehtiin 2016. Katariina Heiskanen on halunnut kehittää erityisesti asiakaspalvelua sekä vahvistaa projektien elinkaariajattelua. Lähivuosien aikana tehtaalla on tarkoitus uusia useita pienempiä koneita nyt keväällä asennettavan valukoneen lisäksi.

– Tulevaisuus näyttää ihan hyvältä. Nyt tietysti kustannusten nousu vaikuttaa, erityisesti metallin hinta on noussut. Työvoiman suhteen asiat ovat hyvin, meillä ei ole akuuttia työvoimapulaa ja täällä on paljon pitkäaikaisia työsuhteita. Työ vaatii käsityötaitoja ja itsenäistä otetta. Yritämme olla työpaikka, jossa viihdytään ja tuemme esimerkiksi teknistä osaamista kehittävää kouluttautumista.

Meiltä maailmalle -juttusarjassa esitellään uusikaupunkilaisia vientiyrityksiä.

Pirkko Varjo

Fakta

 

Novoplastik Oy

Valmistaa ajoneuvojen sisäverhoiluosia

Liikevaihto noin 3 milj. euroa

Noin 70 prosenttia tuotteista menee vientiin

Perheyritys