Oma mummola – laitilalainen Katja Sinisalo rakastui ihodelaiseen maaseutuun

0
Katja ja Sulho Sinisalo viihtyvät kumpikin keittiön ikkunalla, josta avautuu upea maisema.

Tervetuloa Villa Hebroniin, lukee liitutaulussa, joka on nostettu eteisen hyllykön päälle. Oman tervetulotoivotuksensa lähettää myös keittiön puuhella, kun eteiseen kantautuu palavan puun tuoksu.

Pyhärannan Ihodessa sijaitseva Villa Hebron on Katja Sinisalon ja hänen perheensä kakkoskoti, jota he myös vuokraavat sekä pidemmiksi että lyhyemmiksi ajoiksi.

– Tämä löytyi Tori.fi:sta keväällä 2020. Selasin sitä huvikseni. Tarkoituksemme ei ollut ostaa mitään, mutta jokin myynti-ilmoituksessa kolahti. Siinä luki jotenkin niin, että jos etsit maaseudun rauhaa niin tämä on sinulle, ja sitten siinä oli kuva tästä maisemasta, Sinisalo kertoo ja kävelee keittiön ikkunan eteen.

Ikkunasta avautuu silmänkantamattomiin ulottuva peltomaisema, joka tietysti nyt maaliskuussa on lumen alla, mutta joka kesällä levittäytyi joka puolella vehreänä.

– Kiinnitin huomiotani myös kuvissa näkyviin pönttöuuneihin.

Sinisalot pääsivät hyvään sopimukseen omistajien kanssa ja talokaupat syntyivät. Perheen Laitilan keskustassa sijaitseva omakotitalo on myös rintamamiestalo, joten heillä oli kokemusta niiden remontoinnista.

Villa Hebron oli ostohetkellä alkuperäisessä kunnossaan, jos ei oteta lukuun tapetteja, joita oli seinässä monta kerrosta. Asuinkerroksena toimiva keskikerros on remontoitu pintojen osalta lähes täysin. Lisäksi keittiö uusittiin. Sinisalo halusi, että keittiö tarjoaisi nykyaikaiset mukavuudet, mutta sen remontti kunnioittaisi talon henkeä.

Talossa on sähköpatterit, mutta tärkeänä lämmön lähteenä toimivat myös puuhella ja Sinisaloa jo myynti-ilmoituksessa ihastuttaneet pönttöuunit. Vilpoisilla lattioilla varpaita lämmittävät tossut kuten 4-vuotiaan Sulho -pojan jalkoihin sujahtaneet Reinot.

– Koen, ettei vanhassa talossa välttämättä tarvitsekaan talvella tarjeta t-paita päällä. Puulämmitys tuo myös raikkautta ja sisäilmaa on ihana hengittää.

Toistaiseksi talosta on remontoitu keskikerros, ja alakerrassa on aloitettu purkutyöt. Sinne on tulossa pyykkitupa sekä varastotilaa. Saunatilatkin sieltä löytyvät, mutta Sinisalot eivät ole varmoja tuleeko taloon enää sisäsaunaa nyt, kun pihalle on saatu uusi, näköalalla varustettu tynnyrisauna.

– Yläkertakin on tarkoitus siistiä ja kunnostaa, mutta on mahdollista, että se tulee vain kesäkäyttöön. Sen ottaminen talvikäyttöön lisäisi talon käyttökustannuksia.

Töitä on tehty myös ulkona. Viime syksynä talon salaojitus uusittiin ja parhaillaan talon rännejä vaihdetaan.

Talon remontissa ovat olleet mukana Katjan ja hänen miehensä Anssin lisäksi myös Katjan isä, jota tytär kuvailee monitaituriksi.

– Isäni on ollut korvaamaton apu.

Myös Sulho on osallistunut omalta osaltaan.

– Hän on maalannut seiniä ja huonekaluja. Sulho on ahkera työmies.

Vanhaa kunnostettaessa on myös syytä varautua yllätyksiin, joskus isompiin joskus pienempiin.

– 1950-luvun taloissa on se hyvä, että jos niitä ei ole koskaan remontoitu, niitä ei myöskään ole pilattu.

Vaikka talossa on tehty iso remontti ja keittiöstä löytyy uudet koneet ja kaapistot, Sinisalot ovat halunneet säilyttää talon hengen.

– Tämä on mun oma mummola. Täällä on sellaisia elementtejä, joita meillä ei ole kotona niin kuin esimerkiksi ryijyjä seinällä.

Villa Hebron on ollut remontin jälkeen vuokrattavana ja ehtinyt palvella monessa tarkoituksessa. Siellä on majoittunut kausityöntekijöitä, järjestetty tapahtumia ja lomailtu. Huhtikuussa se tarjoaa väliaikaisen kodin perheelle, joka rakentaa omaa kotiaan Ihodeen. Alustavasti vuokrauksesta on sovittu vuoden loppuun. Tämä tarkoittaa sitä, että lyhytaikainen vuokraaminen on tauolla siihen asti.

Hanna Hyttinen