Paperipula vaikuttaa lehtiin

0

Suomalaiset lehtitalot ovat lopettaneet sanomalehtipaperin ostamisen Venäjältä. Ukrainan sodan vuoksi tehty ratkaisu on lehtitaloille haastava, sillä tilanne on johtanut nopeasti paperipulaan.

Helsingin Sanomat kertoi jo viime viikolla pienentävänsä viikonlopun lehtiä paperipulan vuoksi. Toinen suuri lehtitalo, Keskisuomalainen, on ilmoittanut laskevansa sivumääriä tarkkaan. Samoin joudutaan tekemään kaikissa lehtitaloissa, sillä paperista on jo nyt pula.

Venäläistä paperia on viime vuosina käytetty paljonkin lehtitaloissa, koska Suomen oma sanomalehtipaperin tuotanto on vähentynyt. Nyt ongelma kärjistyy, kun Suomesta ei tahdo saada sanomalehtipaperia lainkaan. Suurin paperin valmistaja UPM ja työntekijöitä edustava Paperiliitto ovat käyneet neuvotteluita työehdoista ja yhtiön paperitehtaat ovat lakossa. Näillä näkymin lakko jatkuu ainakin huhtikuun puoliväliin. Tämä on johtanut tilanteeseen, että lehtitaloissa joudutaan miettimään tarkkaan paperin käyttöä. Paperivarastot eivät riitä loputtomiin.

Uudenkaupungin Sanomien tilaajat ovat ehkä huomanneet, että mekin olemme julkaisseet välillä ohuempia lehtiä. Uudenkaupungin Sanomien ja muiden paikallislehtien kannalta tilanne on hyvin harmillinen. Paikallislehtien tilaajamäärät ovat koronan aikana lähteneet kasvuun. Lukijat ovat korona-aikana huomanneet, kuinka tärkeää paikallinen tieto on. Paikallislehdet keskittyvät uutisoinnissaan kuntiin, joihin suurten tiedotusvälineiden kiinnostus ei aina yllä. Tästä syystä paikallislehtien merkitys on korostunut.

Toivomme, että lukijat ymmärtävät nyt paikallislehtien tilanteen. Paperipula ei ole lehden tekijöiden vika. Uudenkaupungin Sanomat pyrkii palvelemaan lukijoitaan yhä mahdollisimman hyvin.

Teija Uitto