Pieni liekki lepattaa

0

Turvallisuuden käsityksemme järkkyi perustavanlaatuisesti 24.2.2022. Sota konkretisoitui Euroopassa.

Ukrainan tilanne vaikuttaa meihin kaikkiin niin tunnetasolla kuin todennäköisesti ihan konkreettisesti myös taloudellisesti.

Huoli oman maamme turvallisuustilanteesta sekä teollisuuden toimintakyvystä ovat aiheellisia ja luonnollisia reaktioita. Jokaista varmasti mietityttää, miten naapurimme reagoi, mikäli toimimme näin tai noin. Voiko työmme jatkua normaalisti vai onko esimerkiksi alihankintaketjussa nähtävissä toimituskatkoksia, jotka aiheuttaisivat lomautuksia? Onko toimeentulomme vaarassa? Näihin vain aika antaa vastaukset.

Sydämeni toivon kipinä on kuitenkin saanut kasvaa tästä kauhistuttavasta tilanteesta huolimatta, kun katson kuinka ihmiset ovat pyyteettömästi, vilpittömästi ja todella nopeasti lähteneet tukemaan ja auttamaan ukrainalaisia. Järjestetään evakuointikuljetuksia, lähetetään rahaa, apuvälineitä ja vaatteita. Nykymaailman jokseenkin kylmästä, itsekkäästä ilmapiiristä huolissaan olevalle tällainen inhimillisyys ja yhteishenki on äärimmäisen tervetullutta ja koskettavaa.

Valitettavasti tässäkin, kuten kaikissa asioissa, on myös ikävämpiä piirteitä ilmaantunut. Venäläisviha nostaa päätään ja kohdistuu viattomiin ihmisiin.

Vaikka tunnemme turhautuneisuutta niin meidän pitää muistaa, että niin tuntee turhautuneisuutta ja pelkoa myös venäläiset. Niin ne, jotka asuvat täällä, kuin ne, jotka asuvat kotimaassaan.

On eri asia puolustaa demokratiaa, sananvapautta ja ihmisoikeuksia täällä Suomessa, kuin tehdä se Venäjällä. On eri asia marssia täällä rauhan puolesta ja sotaa vastaan, kuin nousta vastustamaan Venäjän hallintoa ja presidenttiä.

Täällä se on turvallista ja perusoikeutemme. Venäjällä siitä rangaistaan ja lujasti.

Älkäämme siis kääntäkö selkäämme työtovereillemme täällä tai Venäjän tavalliselle kansalle. He ovat siellä jo ottaneet ison askeleen noustessaan Putinia vastaan. Tässä sodassa ei ole vastakkain kahden maan kansalaiset, vaan kysymys on yhden kahelin vallan himosta.

Omasta huolestamme huolimatta kohdelkaamme toisiamme kunnioittavasti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Kansalaisuudesta riippumatta.

Miia Kelsey