Piispa Mari Leppänen tutustui Uudenkaupungin seurakuntaan

0
Iltamessun jälkeen piispa Mari Leppänen nautti iltateetä seurakuntalaisten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa. Tässä juttukumppanina Kalannin kappalaiseksi juuri valittu Aino Savolainen.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen vieraili keskiviikkona Uudessakaupungissa tutustumassa seurakunnan toimintaan.

– Seurakuntavierailun tärkeä tavoite on tutustua seurakunnan työntekijöihin, luottamushenkilöihin ja seurakuntalaisiin. Päivä alkoi työskentelyllä seurakunnan työyhteisön kanssa. Halusin kuulla, mitä Uudenkaupungin seurakunnan työntekijöille ja uusikaupunkilaisille kuuluu, taustoitti piispa Mari Leppänen vierailupäivän ohjelmaa.

Uudenkaupungin vierailu ajoittui aikaan, kun maailma on suurten mullistusten keskellä; Ukrainan sota toi sodan Eurooppaan, koronapandemia on muovannut ihmisten arkea jo parin vuoden ajan ja uusimmat ilmastoraportit luovat suuren huolen tulevaisuuden ylle.

– Päivän aikana olemme paljon puhuneet ja jakaneet tuntojamme siitä, miten itse kukin voi tässä tilanteessa, miten nämä kriisit näkyvät seurakunnan arjessa ja, mitä me voimme tehdä seurakuntalaisten tukemiseksi, kertoi piispa Leppänen.

– Olisi sitten kyse vanhoista tai nuorista, niin hyvin selkeästi työntekijöiden taholta tuli viestiä siitä, että ihmisille on nyt valtava tarve puhua ja saada tukea. Tähän tarpeeseen on meidän seurakunnissa vastattava.

Vierailupäivästä osa oli varattu seurakunnan johtoryhmän ja luottamushenkilöiden tapaamisille.

– Heidän kanssaan keskustelimme siitä, millaisia ajatuksia luottamusmiehillä ja työntekijöillä on seurakunnan tulevaisuudesta. Millainen on Uudenkaupungin seurakunnan toivottu tulevaisuus kymmenen vuoden kuluttua, entä miten siihen on mahdollista päästä, tiivisti Leppänen.

Yksi keskusteluissa esille noussut teema oli Uudenkaupungin seurakunnan suuri kirkollisten rakennusten määrä ja niiden käyttö.

– Uudenkaupungin seurakunnan alueella on poikkeuksellisen paljon kirkkorakennuksia ja ne ovat keskenään myös hyvin erilaisia. Itse näen, ja myös yleinen mielipide hiippakunnassa on, että me emme suinkaan lähde sammuttamaan, vaan pikemminkin sytytämme valot kirkkoihin. Eli kasvatetaan kirkkorakennusten käyttöastetta mahdollisuuksien mukaan. Tässä tulee kuitenkin muistaa kirkkorakennusten yksilöllisyys. Se, mikä sopii toiseen kirkkoon, ei välttämättä sovi toiseen, muistutti piispa Leppänen.

Turun arkkihiippakunnan piispaksi viime vuoden helmikuussa vihitty Mari Leppänen aloitti vierailut arkkihiippakunnan seurakunnissa lokakuussa. Koronapandemia on kuitenkin sotkenut jonkin verran myös piispan seurakuntavierailuja ja Uudenkaupungin seurakunta oli järjestyksessään seitsemäs seurakunta, jossa piispa seurueineen vieraili.

Illalla piispa osallistui Uudenkaupungin uudessa kirkossa järjestettyyn iltamessuun ja nautti iltateetä yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Puheessaan hän korosti, että meitä kaikkia kutsutaan nyt työhön rauhan puolesta.

– Tunnen itse asiassa Uuttakaupunkia myös vapaa-ajan harrastukseni, retkimelonnan, kautta. Olen saanut nauttinut ja rauhoittua kiireiden keskellä myös Uudenkaupungin upeassa saaristossa, paljasti piispa Mari Leppänen.