Putin on kovanaama

0

Uutiskuvia Ukrainasta on hirveä katsella. Ne aktivoivat sota-ajan lapsissa menneisyyden lukkoja, En uskonut olevani traumatisoitunut, mutta olin väärässä.

Kertoilin iloisesti serkkuparven leikeistä Hiun mummolassa, jonne meidät oli evakuoitu Helsingin pommituksia pakoon. Venäläiskoneiden lentäessä ylitse piti kätkeä kasvot, jotta lentäjät eivät meitä huomaisi. Nykypäivän valossa huvittavaa, mutta silloin ne olivat osa lapsille opetettuja turvatoimia. Vaikka meillä oli hauskaa, niin ilmapiiri oli pelkoa täynnä, ja se pelko on nyt palannut ja ahdistaa.

Lapsikin tunnisti Stalinin, nyt tilalla on Putinin ilmeetön naama. Hän näyttää henkisesti sairaalta. Ihmiset pohtivat onko hän ollut lapsena kaltoin kohdeltu, koska olemus viestii patoutunutta vihaa ja vainoharhaisuutta.

Masha Gessen kertoo kirjassaan ”Kasvoton mies”, että Putinin lapsuutta varjostivat Leningradin piirityksen ajat – siis sota-ajan lapsi, hänkin. Vanhempien mielestä poika oli ihmelapsi, häntä on ainakin rakastettu.

Äiti oli siivooja, isä sotainvalidi ja sotasankari. Hän oli pelastunut saksalaisten käsistä, koska oli kätkeytynyt vainoojia järveen ja hengittänyt kaislapillin kautta. Koti oli yhdessä Leningradin kurjista vuokrataloista, niitä kutsuttiin ”pihakuiluiksi”. Ei ollut mukavuuksia, vessat yhteisiä. He asuivat 8. kerroksen kaksiossa ja toisen huoneen sai Vladimir. Pojalle annettiin siis kaikki mahdollinen hyvä.

Mutta pienikokoista Vladimiria kiusattiin sekä pihalla että koulussa, ja poika päätti opetella tappelemaan paremmin kuin kukaan muu. Niin hänestä tuli kukkulan kuningas, kovanaama, katutappelija. Hänellä oli oma auto aikana, jolloin se oli vielä harvinaista ja rannekello – status sekin.

Tv-kuvissa Putin marssii Kremlin kullatuista ovista kuin pihakuilujen voittoisa kolli bodatut hartiat keinuen. Hän istuu macho-asennossa jalat levällään, kukaan ei mahtuisi hänen viereensä bussissa. Hänellä on monta salaista työhuonetta, maistaja myrkytyksen varalta ja vieraat istutetaan kauas hänestä ylipitkän pöydän päähän.

Neuvostoliiton hajoaminen oli hänelle nöyryytys. Hän joutui palaamaan DDR:stä perheineen takaisin Pietarin kehnoon kaksioon käytetyn saksalaisen pesukoneen kanssa. Gorbatshovin aikana hän teeskenteli kannattavansa ”vapautta”, mutta pysyi salaisesti KGB:ssä. Hän osasi hyödyntää hajaannuksen ajan, eikä kukaan tiennyt mitä ilmeetön ”pikku mies” puuhaili tyhjän, komean työpöytänsä takana

Kun hänet nyt ahdistetaan nurkkaan, hän käyttää voimatoimia, ainoa mitä hän osaa.

Pirkko Arstila

toimittaja free lancer