
Raisiolainen Jussi Soini on aina ihaillut puita. Pienenä poikana hän oli isän ja papan kanssa klapitöissä. Metsässä hän on katsellut korkeita runkoja, humisevia lehvästöjä.
– Kiintymys puihin on mun juttu, hän sanoo.
It-alan ammattilainen on harrastuksena tehnyt puusta erilaisia keittiötarvikkeita: patavahteja, leikkuulautoja, kauhoja. Hänen mottonaan on, että hän käyttää raaka-aineenaan vain puuta, joka on elinkaarensa päässä tai ongelmapuu, joka olisi kaadettu joka tapauksessa. Puuta hän on saanut kaupunkien puistoista ja hautausmailta.
Soinilla on omaakin metsää Pyhämaassa, mutta sieltä hän ei malta kaataa puita.
– Päinvastoin, olen juuri istuttanut tammia, hän naurahtaa.
Vuonna 2019 Soini katseli yhtä puunrunkopalaa, miten kaunis se olikaan. Hän alkoi työstää sitä taltalla ja jyrsimellä, lopputuloksena syntyi hänen ensimmäinen puuveistoksensa.
Runonkulman gallerian yrittäjä Mervi Levanen on nähnyt Instagramissa Soinin puuveistoksia ja otti mieheen yhteyttä. Soini ei ollut suunnitellut näyttelyä, mutta kun tilaisuus tarjoutui, hän tarttui siihen.
Nyt Runonkulman galleriassa on esillä puuveistoksia, jotka muistuttavat meitä siitä symbioosista, jossa ihminen elää luonnon kanssa. Puilla voi olla ikää 300–400 vuotta. Soinin käsittelyssä ne saavat vielä toisen elämän. Puuveistokset kertovat tarinoita, joita mies on kehitellyt niitä työstäessään. Varjossa -teos vaatii valoa näyttääkseen mahtipontisuutensa. Elämän rinki on kaunis tarina kahdesta elämästä, jotka kohtaavat ja synnyttävät kolmannen ringin.
– Puussa on vaaleita ja tummia kohtia, aivan kuten elämässäkin on tummempia jaksoja, Soini sanoo.
Irtiotto -teoksessa puu on haljennut.
– Irtiotto ei ole ollut kivuton. Molemmat ovat luopuneet jostain.
Puuveistokset on käsitelty elintarvikehyväksytyillä öljyillä, joten ne on helppo hävittää, jos niin haluaa. Soini toivoo, että puut saavat toisen elämän kodissa, jossa luontoa arvostetaan.
Syitä tutkien -näyttely on esillä Runonkulman galleriassa 2.4. asti.