Raision poliisiaseman yhteyteen erillinen odotustila

0

Tilapäistä suojelua hakevien henkilöiden määrät ovat viime päivien aikana kasvaneet ja jonotusajat ovat pidentyneet Raision poliisiasemalla. Jonotusolosuhteisiin on tulossa pikaista parannusta.

Lounais-Suomen poliisi on yhdessä Raision kaupungin kanssa järjestänyt poliisiaseman viereisestä kiinteistöstä erillisen odotustilan, jotta asiakkaat voivat jonottaa sisällä lämpimässä. Tilat saadaan käyttöön todennäköisesti jo torstaina.

– Uskon, että kaupungin ja vapaaehtoisten avulla tilat kalustetaan pikavauhtia ja saamme asiakkaat ulos asti ulottuvasta jonosta sisätiloihin odottamaan, kertoo rikoskomisario Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintayksiköstä.

Uuden tilan käyttöönoton myötä hakijat voidaan kirjata nopeammin sisätiloihin odottamaan. Poliisi pystyy myös arvioimaan ja organisoimaan tarkemmin päiväkohtaisia hakijoiden henkilömääriä. Airaksinen muistuttaa, että suurten hakijamäärien vuoksi väistämättä osaa hakijoista joudutaan pyytämään palamaan takaisin toisena päivänä.

– Päiväkohtaiseen hakijamäärään jätämme myös varausta hakijoille, joilla hakemuksen jättäminen on erityisen kiireellistä juuri sille päivälle. Edelleen pyrimme ottamaan jonosta asiakkaiksi ensimmäisenä pienet lapset ja vanhukset, hän kertoo.

Myös Satakunnassa Porin poliisiasemalla vastaanotetaan hakemuksia. Porissa jonottajat ohjataan aseman edustalla sijaitsevaan linja-autoon, jossa asiakkaat voivat odottaa vuoroaan lämpimässä.

Tällä hetkellä Raisiossa pystytään vastaanottamaan noin 150 hakemusta päivässä, Porissa noin 50. Lounais-Suomen poliisi on viimeisen viikon ajan järjestellyt kiireellisesti toimintaansa ja siirtänyt hakemusten vastaanottotehtäviin poliiseja muista tehtävistä. Päiväkohtaista kapasiteettia vastaanottaa hakemuksia pyritään koko ajan nostamaan.

– Yritämme edelleen löytää erilaisia ratkaisuja sujuvan menettelyn varmistamiseksi. Asia on priorisoitu erityisen korkealle ja teemme kaikkemme mahdollisimman viiveettömän palvelun takaamiseksi. Yhteistyö eri viranomaisten kanssa on tiivistä ja hyvää, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Maria Hoikkala .

Poliisien määrän lisäksi poliisi on kasvattanut suorituskykyä hankkimalla lisää rekisteröinnissä tarvittavia laitteita ja lisäämällä tulkkauspalveluja Raision ja Porin poliisiasemilla.