Rendez-Vousin rönsyilevässä rappiorokissa on vakkasuomalaisia mausteita

0
Rendez-Vous -yhtyeen nykykokoonpano vasemmalta oikealle: Kitaristi Mistola, basisti Simppa, laulaja Juffi, kitaristi Guutti ja rumpali Make.

Turun seudulla tukikohtaansa pitävä, aikoinaan myös Porissa paahtanut, sitkeän sinnikäs, oman luonnehdintansa mukaan rönsyilevää rappiorockia paiskova rock-orkesteri Rendez-Vous juhlii 20-vuotista taivaltaan tänä vuonna.

Kuluvan vuoden aikana uutta tuotantoa kuullaan ainakin neljästi. Materiaalia kerrotaan olevan täyspitkäänkin levyyn.

Vuonna 2006 julkaistu debyyttialbumi Valta vaihtuu nousi Suomen albumilistan Top 30:een. Sittemmin yhtye on julkaissut lisää levyjä, vaihtanut jäsenistöään sekä vietellyt äidit ja tyttäret satojen keikkojen aikana.

Mitäs se renttuilu ja rappiorokki nyt sitten tarkoittaa?

– Pyritään tässä pysymään edelleen virkeinä ja nuorekkaina, heittää kitaristi Juhani Mistola.

– Laulujen teksteistä varmaan löytyy tietynlaista rappioromantiikkaa, lisää rumpali Marko ”Make” Mäkilä .

Rentut, kuten bändin lempinimi kuuluu, julkaisivat juhlan kunniaksi helmikuun lopulla videosinkun Tatuoitu taivas . Kappaleen road movie -henkisen musiikkivideon on ohjannut ja kuvannut Esa Jussila . Sisäkuvia kuvattiin Riihikosken vehnämyllyllä. Kappaleen on säveltänyt Mistola laulusolisti Juffin ( Jussi Reponen ) sanoihin.

– Juffilla on tapana lähettää tekstejä ja minä valkkaan sieltä sitten jonkun, joka tavalla tai toisella sytyttää, avaa Mistola.

– Tein alkuun ihan nuotiokitaratyyppisen demon, jossa oli tilaa bändillä sovittaa. Tatuoitu taivas syntyi sävellyksen puolesta tosi nopeasti. Juffi halusi mukaan jotain samanlaista meininkiä kuin ruotsalaisyhtye Backyard Babiesilla. Ehkä se biisi vähän siltä kuulostaakin. Tai sitten ei yhtään. Palaset loksahtivat aika nopeasti kohdalleen ja bändi piti biisistä, iloitsee Mistola.

Yhtyeellä on kytköksiä myös Vakka-Suomeen. Rumpali Marko Mäkilä, 43, on vaikuttanut alueella aikanaan muun muassa Näkymätön Kauppatavara- ja Extaasi -yhtyeissä ja on kotoisin Laitilasta. Bändin kitaristi Juhani Mistola, 36, on taasen kotoisin Kalannista.

Mistola liittyi bändiin vuonna 2018, mutta kertoo fanittaneensa Rendez-Vousta sitä ennen varmaan kymmenen vuotta. Mäkilä taas muistaa tehneensä uusikaupunkilaisen Extaasin riveissä Renttujen kanssa yhteiskeikkoja.

– 2007 tuurasin heidän rumpalinaan puolisen vuotta. Samoin julkaisin bändin yhden EP:n oman levymerkkini kautta. Sitten on ollut satunnaisia tuurauksia välillä. Liityin 2019 bändiin vakituiseksi. Silloinkin ensin pyydettiin tuuraamaan, mutta siihen en suostunut enää, Mäkilä tarinoi.

Nyt kokoonpanossa ovat Juffin, Mistolan ja Mäkilän lisäksi basisti Simppa ja kitaristi Guutti.

Otetaanpa hetki historiaa tähän väliin ja tuo haastateltavien Vakka-Suomi-tausta. Sekä Näkymättömältä Kauppatavaralta ja Extaasilta löytyy YouTubesta useampia biisejä.

– Ostin rummut vuonna 1992. Eli juhlavuosi siinäkin, kolmekymmentä vuotta rumpalina! Olin silloin kasiluokalla. En siinä niitä kauaa yksinäni hakannut, vaan yriteltiin vanhempien kavereiden kanssa bänditouhuja, muistelee Mäkilä.

– Niin sanottu Näkymätön Kauppatavara alkoi muodostua pian sen jälkeen. Ensin nimi oli Madhouse Monsters. Jossain vaiheessa vedettiin suomenkielistä punkkia ja opeteltiin Klamydian silloinen tuotanto. Ruvettiin itse tekemään samanhenkisiä biisejä. Oltiin Munamarkkinoiden vakioesiintyjiä vuosikaudet. Vaihdettiin nimi suomenkieliseksi ja sillä veivattiin johonkin vuoteen 2000 asti. Loppuvaiheessa mukana oli jo vähän hevimpääkin soitantaa, muistelee Mäkilä.

Mukana kuvioissa tuolloin oli muun muassa nykyään Iwan-bändissä oleva Kristian Sukari , joka oli mukana myös bändissä Amadeus.

Entäpä sitten Extaasi?

– Liityin siihen 1996. Menin rumpuihin Meloksen Jannen tilalle. Siinä oli sellainen vanha punkkari kuin Arto ”Artsi” Peltola . Nykyään jossain Keski-Suomessa asuva Artsi oli perustajajäsen. Kitarassa oli Niemisen Janne . Hän teki sittemmin jotain DJ-juttuja ja elektronista musaa. Perässäni bändiin tuli myös Näkymättömän basisti Tero ja myöhemmässä vaiheessa Viitasaaren Toni . Viimeisin muoto Extaasista teki myös vähän hevimpää.

Mitäs Mistola on ehtinyt tekemään ennen Rendez-Vousta?

– Uudenkaupungin Vaakahuoneen soittokämpällä tuli soiteltua Metallicaa ja vastaavia. Keikoille ei taidettu sieltä koskaan päästä. Mutta menin Vehmaalle sellaiseen bändiin kuin Hooligans, joka soitti meikkipoikarokkia. Keikkojakin oli jonkin verran. Bändin nimi vaihdettiin ja tuli Death Flowers. Sieltä aloin siirtymään enemmän tänne Turkuun päin. Täällä on ollut moniakin bändejä. Sellainen kuin Luuvitonen on edelleen toiminnassa. Sellainenkin projekti on kuin Mistolan Lasiset Linnut, Mistola vastaa.

Juhlavuosi pistää bändiä myös keikoille. Nähdäänkö Rendez-Vous jossain päin Vakka-Suomea myös?

– Varmaankin pitäisi tulla, tuumaa Mistola.

– Kyllä Laitilan ja Uudenkaupungin paikat ovat myyntilistalla, komppaa Mäkilä.

Ari Anteroinen