Ruotsalaisyhteistyö

0

Ruotsi on aina ollut valmis sotimaan ympäri maailman ”viimeiseen suomalaiseen”, Kolmikymmenvuotisessa sodassa ja Venäjääkin vastaan aina Pultavaan saakka, suomalaissotilaat kärjessä.

Joskus sentään Suomen jouduttua sotaan itsenäisyydestään, Ruotsi lähetti pataljoonan vapaaehtoisia avuksemme. Siitä on muistona ”Ruotsalaistenmäki” nykyisestä Sallan kirkonkylästä Kemijärvelle päin.

Mäki säilytti nimensä kansan keskuudessa, vaikka se oli sodan kulussa neljän eri maan sotilaitten tukikohtana, myös venäläisten ja saksalaisten, tietenkin suomalaistenkin lopulta.

Nyt kuitenkin epäilyttää yhteistyö Ruotsin kanssa, kun se ajoi omat puolustusvoimansa alas, eikä niiden uudelleen elvyttäminen käy tuossa tuokiossa. Ruotsi huijasi aikanaan Suomen liittymään EU:n jäseneksi ja eurovaluuttaan ja sai sillä oman taloutensa nousuun.

Nyt on se vaara, että Ruotsi liittyisi Natoon ja veisi taas Suomelta mahdollisuuden tehdä itsenäisesti oman ratkaisunsa. Jos Suomen liittyminen Natoon provosoisi toisen maan puolustamaan etupiiriään Suomeen hyökkäämällä, suomalaissotilas olisi taas puskurina Ruotsia puolustamassa, kuten aina on ollut ja aina on oleva.

Kriisinhallintaveteraani Valdemar Takaperko