Saarikko lupasi, että rahasta uudistus ei jää kiinni – Aluevaltuusto sai selonteon hyvinvointialueen valmisteluista

0
Yleisö pääsee seuraamaan aluevaltuuston kokouksia suoratoistona. Kristillisen opiston saliin mahtuu vain aluevaltuusto.

Varsinais-Suomi

Aluevaltuusto sai keskiviikkona hyvin kattavan selvityksen siitä, miten hyvinvointialueen hankevalmistelu etenee. Hankejohtajat esittelivät seikkaperäisesti hankkeiden edistymistä läpi. Illan mittaan kävi selväksi, että sote-uudistuksella Varsinais-Suomessa on kaksi selkeää haastetta: raha ja aikataulu.

Taloushallinnon ja tukipalveluiden hankejohtaja Arja Pesonen kertoi, että hänen toimialansa valmiusaste on 29 prosenttia.

– Meillä on tänä vuonna käytettävissä 5,5 miljoonaa euroa, valmisteluvaje on vähintään neljä miljoonaa euroa, hän kuvaili tilannetta.

Raha ja aikataulu nousivat kriittisiksi myös muiden hankepäälliköiden esittelyissä. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on saanut lisärahoitusta 17,5 miljoonaa euroa, tästä kuitenkin osa on vuoden 2023 rahoituksesta aikaistettua. Pelkästään ICT-hankkeet vaativat 11,9 miljoonaa euroa.

– Integraatiotyötä on järjetön määrä, hankejohtaja Johannes Holvitie totesi.

Aluevaltuutettu Laura Kaarniharju (ps.) totesi olevansa huolissaan, jos jo nyt käytetään ensi vuoden rahoitusta.

Aluevaltuutettu, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vakuutti, ettei sote-uudistuksen toteuttaminen jää rahasta kiinni.

– Valmistelurahoituksen osalta ei ole ollut helppoa arvioida, missä vaiheessa rahoitukselle on suurin tarve ja mikä sen vaatima mittakaava on, kun maakunnat lähtevät liikkeelle hyvin erilaisista lähtökohdista.

– Asiat hoidetaan tavalla tai toisella. Muutos ei saa jäädä kiinni siitä, ettei ole rahaa, hän totesi.

Saarikko kuitenkin muistutti, että pitkällä tähtäimellä ICT-palveluista ja digitalisaatiosta haetaan tuottavuutta.

Aluevaltuutettu, opetusministeri Li Andersson (vas.) oli huolissaan, huomioiko hyvinvointialueen tuleva organisaatiorakenne riittävästi sen, että vaaleilla valitut päättäjät pääsevät vaikuttamaan. Saarikko peesasi häntä asiassa.

Janina Andersson (vihr.) toivoi, että organisaatiota ei rakennettaisi vanhanaikaiseen siilomalliin. Hän muistutti, että Varsinais-Suomeen on suunniteltu varsin edistyksellistä organisaatiomallia.

– Satakuntakin on ottanut meistä mallia.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmistelujohtaja Antti Parpo muistutti päättäjiä kireästä aikataulusta.

– Peräänkuulutan sitä, että aikataulupaine on kriittinen. Jokin päätös organisaatiosta on saatava huhtikuun aikana valtuustolta.

– Tämä on vetoomukseni, että tahtotilaa yhteisiin näkemyksiin löytyisi.

Aluevaltuustossa tehtiin kaksi aloitetta. Vasemmistoliiton ryhmä teki aloitteen maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta alle 25-vuotiaille ja perussuomalaisten ryhmä toimenpideohjelman käynnistämisestä kotimaisen sosiaali- ja terveysalan työvoiman turvaamiseksi ja alaa vaihtaneiden saamiseksi takaisin alalle.

Hyvinvointijohtajan valinta etenee rivakasti

Hakuaika Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtajaksi päättyi keskiviikkona. Valintaprosessi etenee ripeästi. Ensimmäiset haastattelut pidetään ensi viikolla. Tavoitteena on valita hyvinvointialueen johtaja huhtikuun aluevaltuustossa, joka pidetään 27. huhtikuuta 2022.

Hakijat ovat: Anna Arola-Järvi, Otto Ilmonen, Jukka Lindberg, Tarmo Martikainen

Riitta-Liisa Mäki, Merja Annukka Niemi, Antti Parpo, Mikko Pietilä, Jari Saarinen,

Jan-Johannes Tollet, Petra Tuomolin, Jukka-Pekka Ujula ja Petri Virolainen.