Seurakuntavaalit tulossa ensi syksynä – Ehdokasasettelu on käynnistynyt

0
Uudenkaupugnin seurakuntaan kuuluvat Kalannin, Pyhämaan, Lokalahden ja Uudenkaupungin kappeliseurakunnat. Kuva: Eija Isotalo

Ensi syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käynnistynyt. Ehdokkaaksi voi asettautua valitsijayhdistyksen kautta ja ilmoittautumisaika päättyy 15. syyskuuta.

Valitsijayhdistysten taustat voivat olla hyvin erilaisia. Yhdistyksen taustalla voi olla esimerkiksi puolue tai herätysliike, mutta valitsijayhdistyksen voi perustaa myös esimerkiksi kaupunginosan tai jonkin yhdistävän paikallisen teeman äärelle.

Ehdokkaita voi yhdistää ajatus vaikkapa nuorten aseman vahvistamisesta, ympäristötyön tai jumalanpalveluselämän kehittämisestä tai tasa-arvon edistämisestä kirkossa.

– Ehdokkaiksi tarvitaan niin seurakuntakonkareita kuin uusiakin kasvoja. On seurakunnan toiminnan kehittämisen kannalta hyvä tilanne, jos ehdokkaina ja siten päättäjinä on eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, toteaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura .

Ensi syksyn vaaleissa seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt kaudelle 2023–2026. Vaalipäivä on 20. marraskuuta. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 8.−12. marraskuuta.

Vaaleissa valitaan paikallisen seurakunnan kirkkovaltuuston jäsenet ja seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa oman seurakuntaneuvoston jäsenet sekä yhtymätasoisen kirkkovaltuuston jäsenet.

Seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot päättävät paikallisesti seurakunnan toimintaan, henkilöstöön ja talouteen liittyvistä asioista.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt konfirmoitu kirkon jäsen.