Sota seis Putin!

0

Yhdistyksemme yhtyy siihen laajaan rintamaan joka vaatii Putinia lopettamaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, jossa sodan tuhot kasvavat ja humanitaarinen katastrofi pahenee päivä päivältä.

Venäjä jatkaa sotatoimillaan Ukrainassa samanlaisia kansainvälistä oikeutta rikkovaa tapaa toimia, jota Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat käyttäneet viimeisten vuosikymmenten aikana Palestiinassa, Jugoslaviassa, Irakissa, Afganistanissa, Libyassa, Syyriassa, Jemenissä jne. – Oikeusoppineet varoittivat jo silloin näin käyvän ennen pitkää muuallakin.

Putinin aloittama sota Ukrainassa on Venäjältä valtava virhearvio, joka heikentää maan kansainvälistä asemaa, aiheuttaa suurta hätää Ukrainassa ja tuskin tulee sotilaallisestikaan onnistumaan. Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro arvioi Putinia tällä hetkellä tukevan kansan nousevan vielä presidenttiään vastaan. Sota maksaa ja länsimaiden talouspakotteet lyövät venäläisten talouden polvilleen.

– Lännessä sanotaan, että etupiirikamppailu kuuluu menneeseen vuosisataan, mutta Venäjän näkökulmasta Nato kasvattanut etupiiriään jatkuvasti kylmän sodan päättymisen jälkeen. Tähän me nyt törmäsimme Ukrainassa karulla tavalla, sanoo Kangaspuro.

Shokkina tulleen hyökkäyksen kestäessä tehdyt kannatusmittaukset ovat ymmärrettävistä syistä nostaneet suomalaisissa halua liittyä Natoon. Harkitsemattomiin toimiin ei yhdistyksemme mielestä kuitenkaan ole aihetta. Ukrainan tapahtumat jos mitkä osoittavat mihin nato-intoilu saattaa johtaa.

Tilanne on vakavampi kuin pelkkä Ukrainan sota. Venäjä on rajulla tavalla ilmoittanut, ettei se hyväksy sotilasliitto Naton tuloa rajoilleen. Suomella on n. 1300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa sekä rajan pinnassa sijaitsee Venäjän toiseksi suurin kaupunki Pietari. Sotilaallinen vastakkainolo merkitsisi maallemme jatkuvaa uhkaa joutua taistelutantereeksi.

Puolustuskyvyn vahvistamisen sijaan on päätetty sitoa valtava miljardimäärä Nato-yhteensopivaan hävittäjäkalustoon, jolla mm. evp. komentaja Kaskealan luonnehdinnan mukaan voidaan yltää Moskovan takana oleviin kohteisiin. Tapahtunut vahvistaa miten harkitsemattomasta päätöksestä hallituksen hätäisessä aseostossa oli kyse.

Asemenojamme ollaankin jo taas nostamassa. Puolustusministeriön tiedotteessa ensimmäisenä hankintalistalla ovat ilmatorjunta-aseet. Etenkin osto Israelista on järkyttävä valinta. Maa on vuosikymmeniä harrastanut rotusortoa palestiinalaisia kohtaan, tappanut ja tuhonnut pommituksilla palestiinalaisalueet moneen kertaan ja ryöstänyt heidän maansa siirtokunnilleen.

Israelia ei boikotoida, vaan ostetaan sieltä jopa aseita. Venäjän boikotointi Ukrainaan hyökkäyksen takia on oikeutettua, mutta on moraalitonta samanaikaisesti tehdä asekauppoja maan kanssa, joka on vuosikymmeniä syyllistynyt sotarikoksiin.

Rauhanliike on pitkään varoitellut mihin sotatilanne Ukrainassa saattaa pahimmillaan johtaa, mutta silti Putinin Venäjän toimet yllättivät tavalla, josta ei voi seurata hyvää lopputulosta kenellekään osapuolelle. Vain amerikkalainen sotateollisuus menekin kasvaessa saa hykerrellä käsiään.

Maailma on yhdessä herännyt torjumaan ilmastonmuutoksen uhkaa, luonnonvarojen haaskausta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Tulokset ovat vasta orastamassa, mutta antavat toivoa paremmasta. Nyt maailmantilanteessa tapahtuneen muutoksen myötä nuo toimet ovat mitätöitymässä, tilalle on tullut valtablokkien keskinäinen kyräily, asevarustelu ja sotiminen.

– Onkin ajankohtaista kysyä tällaisenako aiomme maailman tuleville sukupolville jättää. Lupaamme ryhtyvämme tarvittaviin toimiin planeettamme pitämiseksi asumiskelpoisena, mutta olemmekin vajoamassa asevarustelun ja sotilaallisten yhteenottojen tuhoisalle tielle. Emme saa antaa tämän tapahtua. Ihmislaji kauniilla planeetallamme ei saa osoittautua syöpäkasvaimeksi, joka tekee asuinsijoistaan elinkelvottoman itselleen ja muulle luonnolle.

Rauhanvoimien vahvistaminen koko maailmassa on nyt tärkeää. Ilahduttavaa, että kansalaiset myös Venäjällä ovat laajasti nousemassa vastustamaan sotaa.

Suomen tulee liittyä YK:n ydinaseiden kieltämistä koskevaan yleissopimukseen. Jäsenyys sotilasliitto Natossa, jonka asearsenaalissa on ydinaseita, lisää riskiä siitä, että ydinaseita myös käytettäisiin täällä.

Suomen tulee pitää kiinni liittoutumattomuudestaan ja edistää pyrkimyksiä dialogiin, liennytykseen ja kaikkien osapuolten intressit huomioivien turvallisuusratkaisujen löytymiseen. Kahden vihamielisen blokin etulinjassa olemisen sijasta tämä rooli on paras vaihtoehto. Sodanjälkeinen pitkä rauhanomaisen rinnakkainolon jakso on tästä hyvänä osoituksena.

Sotilaallisen liittoutumattomuuden ja rauhanomaisen ratkaisun etsiminen ei merkitse esim. Venäjän nykyisen sotaisan politiikan hyväksymistä, mutta Eurooppa ja Venäjäkin tarvitsee kasvojaan menettämättä molempia osapuolia tyydyttävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun. Sen etsimisessä Suomi, Ruotsi ja miksei myös Kiina voivat olla se sopua rakentava voima, jota nyt tarvitaan.

Suomi ja Ruotsi voisivat suurvaltapolitiikkaan sitoutumattomina olla aloitteellisia ja viipymättä ryhtyä määrätietoisesti luottamusta lisääviin toimiin ja valmistella rauhanneuvotteluja Venäjän, Ukrainan ja Naton välillä. Kukaan tuskin halua, että suurvaltojen välinen vastakkainasettelu muuttuu enää yhtään sotaisammaksi ja vahingollisemmaksi. Kyse ei ole pelkästään Ukrainan sodasta, pyrkimys rauhaan on koko Euroopalle äärimmäisen tärkeää.

Ukrainan pakolaiset tarvitsevat nyt tukea. Antakaamme hätäapua heille kukin parhaaksi katsomansa järjestön kautta.

Suomen

Rauhanpuolustajain

Uudenkaupungin yhdistys