Sota vei pohjan sianlihantuotannolta – kalantilaistila pisti porsaiden kasvattamisen tauolle

0
Kirkkomäen tilan tapa kasvattaa porsaat 7,5-kiloisesta loppuun asti on aina kiinnostanut alalla. Timo (vas.) ja Lauri Pirilä ovat tottuneet kertomaan työstään mediassa.

Kirkkomäen tila on sanonut irti tuotantosopimuksensa Atrian kanssa. Isäntä Timo Pirilä päätyi ratkaisuun Ukrainan sodan heikennettyä entisestään sianlihan tuotannon edellytyksiä.

– Nyt possulassa kasvavien porsaiden jälkeen uusia ei ole vielä näköpiirissä. Lihan hinta nousee aina niin paljon jälkijunassa, että tämä liike oli pakko tehdä tappioiden minimoimiseksi, Pirilä sanoo.

Hän jää seuraamaan, toteutuuko valtion lupaama 300 miljoonan euron hätäapu maataloudelle.

– Haluan olla varma, että tuet tulevat myös tänne lounaissuomalaisille kasvattajille. Sekin on oleellista, että kun kaupat nostavat lihanhintoja, millainen osuus summasta tulee tuottajille.

Timo Pirilä muistuttaa, että Saksassa sianlihasta maksettava hinta on lyhyessä ajassa noussut 123 sentistä 185 senttiin kilo. Suomessa hinta on hänen mukaansa noussut samana aikana viitisen senttiä.

Yli 30 vuotta sikalaa pyörittänyt alan konkari kertaa viime aikojen tapahtumia, jotka veivät viimeisetkin katteet sianlihan tuotannolta.

– Rehun hinta nousi viikossa 20 prosenttia. Yara oli uudessa tilanteessa viikon kiinni, ja kun se oli saanut lannoitteet uudelleen hinnoiteltua oli nousu 50 prosenttia. Tämä on pattitilanne.

Pirilä laskeskelee, että hänen 3000 sian sikalansa tekee näillä ehdoin vuodessa 200 000 euroa tappiota.

Timo Pirilä uskoo, että moni kaupanalan toimija ei ole vielä sisäistänyt sodan vaikutuksia. Ukrainan maatalous on ruokkinut satoja miljoonia ihmisiä. Nyt pelloilla liikkuu traktorien sijaan panssarivaunut. Se tulee vaikuttamaan suuresti ruokamarkkinoihin Suomessa.

– Kauppa ei tule oikeasti saamaan sitä määrää ruokaa kuin ennen. Saattaa myös olla, että kotimaista tuotantoa ohjautuu ulkomaille, jos siitä saa siellä paremman hinnan.

Pirilä haluaa näkyväksi tuottajien epäoikeudenmukaisen kohtelun. Raakaöljyn hinnan nousu näkyy heti bensapumpulla, mutta elintarvikkeiden hintaa ei nosteta samassa tahdissa tuotannon kallistumisen kanssa.

– Se on outoa. Silti kauppa tahkoaa huipputulosta ja tuotantokustannusten nousu jää meidän tuottajien maksettavaksi.

Kirkkomäen tila lähti ensimmäisenä Suomessa parikymmentä vuotta sitten kasvattamaan porsaita 7,5-kiloisesta aina teuraaksi asti.

Väliaikaisesti Atrialle lihaa tuottaneella tilalla on ollut haussa uusi lihatalo ja porsaiden välittäjä. Kivikylän Kotipalvaamo on näyttänyt vihreää valoa ja on kiinnostunut tilan tuottamista sioista. Jos sianlihan tuotannon olosuhteet saadaan käännettyä kannattavaksi, aikoo Pirilä näillä näkymin ottaa porsaat jatkossa lähitilalta, jonne on valmistumassa emakkosikala.

Virpi Adamsson