Talvisodan muistokellot soivat Kalannissa sunnuntaina

0

Talvisodan muistokellot soivat Kalannin kirkkomaalla sunnuntaina 13.3. kirkossa pidetyn messun jälkeen. Muistokellojen viesti tässä hetkessä on erityisen tärkeä, kun koko maailman ajatukset ovat Ukrainassa käytävässä järkyttävässä sodassa. Kalannin Sotaveteraaniyhdistys haluaa jakaa Sotiemme naisille vuonna 2020 luodun rintakorun – heraldisen kukan, jossa on kolme pisaraa – ajatukset Talvisodan päättymisen 82. muistopäivän yhteyteen.

Heraldinen kukka edustaa naisia, jotka ovat eläneet sodan keskellä. Se on muistokukka edesmenneille. Se on kukka uudelle elämälle. Kukka nousee keväällä, se kasvaa, elämä voittaa.

Heraldisen kukan kolmen pisaran merkitykset:

Veripisara. Veripisara on suomalaisten, isänmaan, itsenäisyyden ja rauhan puolesta vuodatettu veri. Se on kaatuneiden suomalaisten, mutta myös vihollisten veri.

Hikipisara. Hiki on sotilaiden tuskan hiki. Se on rintamalla ja kotirintamalla toimineiden naisten hiki. Hiki on valunut miesten töissä, lasten synnytyksissä ja kasvatuksessa. Pitkien päivien jälkeen kotisaunan lempeissä löylyissä on valunut puhdistava helpotuksen hiki. Se on myös jälleenrakennuksen ahkera hiki.

Kyynel. Kyynel on suuren surun kyynel. Se on kirvonnut suomalaisen naisen silmästä kaiken menetetyn vuoksi. Rakas läheinen on kaatunut, koti menetetty. Lapsuus, nuoruus, vanhuus, rauha on menetetty. Se on myös onnen ja helpotuksen kyynel: Mies tai oma poika on tullut kotiin. Sota on loppunut.

Kalannin Sotaveteraanit toivottaa tervetulleiksi kuulemaan Talvisodan Muistokelloja, ”Rauhankelloja” sunnuntaina 13.3. messun jälkeen Kalannin kirkkomaalle.