Tittelikammo

0

Global business manager, country manager, global product manager, vice president, president, brand marketing manager, managing director, chain director, ceo, general manager, head of business…

Taisin avata LinkedIn-tilin keväällä 2018. Pakko sanoa, että aluksi melkein oksetti, kun luki toinen toistaan hienompia titteleitä ihmisten nimien alta. Kaikki jotain johtajia ja managereita. Ei kenenkään pidä titteliään hävetä, mutta väkisinkin mietin, että tässäpä varsinainen pröystäilysivusto.

Toisaalta vieroksuin noita komeita titteleitä, toisaalta aloin miettiä, onko itse ihan luuseri, kun ei ole tuollaista lisänimeä olkatoppauksena ja housuntäytteenä.

Jotta jokin homma tulee tehdyksi, tarvitaan vähintään yhtä paljon sitä suorittavaa perusmyyjää, mekaanikkoa, ojankaivajaa tai tehdastyöntekijää kuin johtajaa. Joitakin vuosia sitten urheilualan eli kotoisammin sporttibisneksen yhteystietokirjassa lähes firmalla kuin firmalla oli vain toimitusjohtaja ja sen alla liuta aluemyyntipäälliköitä – siis pelkkiä johtajia. Näyttihän se tietysti hienolta.

Omissa käyntikorteissani on lukenut vuosien saatossa ainakin myyntiedustaja, tuotepäällikkö ja key account manager. Kun kesällä 2020 perustin oman yrityksen, ei mennyt kuin vuorokausi ja puhelin alkoi soida. Myyntihenkilö toisensa perään kauppasi jos jonkinmoista palvelua, jota ehdottomasti tarvitsisin, jotta yritykseni toiminta lähtisi pyörimään. Aina puhelun aluksi tiedusteltiin, onko puhelimessa toimitusjohtaja.

Yhä edelleen tuon kysymyksen kuullessani joudun olemaan hetken hiljaa ennen kuin vastaan, niin vieraalta se kuulostaa. Itse olen aiemmin kutsunut itseäni lähes poikkeuksetta myyjäksi tai myyntimieheksi, joskus kulkumulkuksikin. Tuo hieman haukkumanimelle kalskahtava termi muuten löytyy myös esimerkiksi urbaani-sanakirjasta ja on siellä ”suomennettu” kiertäväksi kauppaedustajaksi.

Yrittäjäksi voin kyllä itseäni kutsua, vaikka yrittäjä-termi itsessään onkin hieman erikoinen. Osuvampi sana voisi olla vaikkapa ”tekijä”. Yhden miehen firmassani olen siistijä, somistaja, varastotyöntekijä, rahtari, sihteeri, myyjä ja myyntiassistentti yhtä lailla kuin varastopäällikkö, logistiikkapäällikkö, ATK-päällikkö, tuotepäällikkö, viestintäpäällikkö, henkilöstöjohtaja, markkinointijohtaja, myyntijohtaja, talousjohtaja ja toimitusjohtajakin. Toisin sanoen kaikkien mahdollisten ja pakollisten töiden toteuttaja eli tekijä.

Jokainen työntekijä on varmasti tittelinsä ja useampi heistä myös tittelinsä mukaisen palkan ansainnut. Itse en vain ikinä ole ollut kovinkaan tittelinkipeä. Jos jokin titteli, jolla mielellään kuulee itseään kutsuttavan, pitää keksiä, voisi sellaisina mainita vaikkapa ”isi” ja ”kaveri”.

Tällekin palstalle piti aikanaan keksiä joku tittelintapainen. Ajattelin, että tuo nimeni alla oleva kuvaa parhaiten minua, varsinkin kun kyseessä on Uudessakaupungissa julkaistava teksti. Tuon tittelin voisin painattaa käyntikorttiinkin, jos sellaisia teettäisin.

Marko Pitkäranta

uusikaupunkilainen Lohjalla