Tyttövauva Sahlgren venytti tuloaan – Ugin vuoden ensimmäinen vauva nauttii sisarusten huomiosta

0
Henna ja Mikko Sahlgrenin pienin saa nimen huhtikuun alussa.

Henna ja Mikko Sahlgrenin neljännen lapsen laskettu aika oli 29. joulukuuta. Perheessä jännitettiin, putkahtaako pikkuneiti maailmaan joulukuussa, uudeksivuodeksi vai vasta tammikuussa.

– Toivoin, että synnytys menee tammikuulle ja niin sitten kävikin. Kun lapsi aloittaa koulun, on parempi, että hän on syntynyt alkuvuodesta kuin loppuvuodesta, Henna Sahlgren miettii.

Pienokainen syntyi 6. tammikuuta ja hän oli Uudenkaupungin vuoden ensimmäinen vauva. Pientä oli kovasti odotettu perheessä. Kaikkein innokkaimmin häntä odotti Väinö , 5. Hänelle oli sitten pieni pettymys, ettei pikkusisko ollutkaan heti valmis leikkimään. Väinö, Pihla , 7, ja Vilja , 9, ovat ihastuneita tuhisevaan pieneen kääröön.

– Kun Väinö syntyi, meillä oli kolme alle 4-vuotiasta perheessä. Nyt tilanne on ihan erilainen. Voin mennä vaikka suihkuun, kun tytöt vahtivat sen aikaa vauvaa ja työntävät tutin suuhun, jos se putoaa, Henna vertaa elämäntilanteen muutosta.

Onnellista on sekin, että perheen uusi koti Hiun kaupunginosaan on valmis. Mikko pakersi sitä työpäivien jälkeen ja Henna oli paljon yksin kolmen lapsen kanssa. Talon rakennusaika oli melko raskasta, mutta nyt kotona ja pihalla on tilaa lasten temmeltää.

Vanhemmat ovat iloisia, että naapurustossa on paljon samanikäisiä lapsia, leikkikavereita on lähellä.

– Mutta yhtään näin pientä vielä ei ole naapurustossa, Henna sanoo ja silittää hellästi tyttövauvan poskea. Pienokaisella ei ole vielä nimeä, ristiäiset ovat vasta tulossa. Perheessä puhutaan vauvasta, mitään lempinimeä pienelle ei ole annettu.

Pikkuneiti nauttii saamastaan huomiosta. Vaikka ikää on vasta runsaan kuukauden, hän seurailee katseellaan jo sisaruksia.

– Jo pari viikkoa sitten hän oppi nauramaankin, Henna kertoo.

Vauva nukkuu ja syö hyvin. Yöllä hän herää vasta viiden tunnin yöunien jälkeen syömään. Henna sanoo, että ruokailu sujuu helposti, kun vauva nukkuu vieressä. Lapsivuodeosastolla suositeltiin siirtämään pieni heti omaan vuoteeseen. Kätilökoulutuksen ja sairaanhoitajana työskennellyt Henna päätti kuitenkin toisin. Perheen muutkin lapset ovat nukkuneet ensimmäiset kuukaudet vanhempien vieressä, niin sitten myös tämä pieni.

– Se on helpompaa meille kaikille, kun pieni nukahtaa vieressä heti uudestaan ruokailun jälkeen.

Mikko piti isyyslomaa tammikuussa ja on jo palannut töihin. Henna nauttii aamupäivistä, kun saa olla vauvan kanssa ihan kahdestaan. Iltapäivällä sisarukset tulevat koulusta ja päiväkodista ja talossa on taas vilkas ja iloinen meininki.

Henna ja Mikko Sahlgren ovat panneet merkille, että naapurustossa asuu monta perhettä, jossa on useampi lapsi. Yksilapsisia perheitä lähipiirissä on vähemmän. Sahlgrenit toivovat, että Suomessa syntyvyys lähtisi kasvuun.

– Toki arki lapsiperheessä on joskus raskasta, mutta helpottaa jos pystyy olla ottamatta turhia paineita ja joskus voi myös mennä hyvällä omalla tunnolla sieltä missä aita on matalalla. Sosiaalisesta mediasta voi kyllä saada sellaisen kuvan, että toiset perheet ovat täydellisiä, mutta en usko, että sellaisia onkaan, Henna sanoo.

Hän muistaa kyllä itsekin ensimmäisen lapsen syntyessä vaatineensa itseltään paljon.

– Nyt en ole enää niin tarkka kaikesta.

Siihen ei olisi edes aikaa, kun arkena on paljon kaikenlaista touhua. Pihla ja Vilja harrastavat luistelua ja tankotanssia, Väinö käy sirkustelussa Laitilassa. Koko perhe menee mielellään yhdessä uimaan.

Autotallin rakentaminen on vielä vähän kesken.

– Mutta sen rakentaminen sujuu jo helposti, kun urakka on tässä samalla tontilla, Mikko naurahtaa.

Fakta

 

Yli sata vauvaa

Uudessakaupungissa syntyi viime vuonna 109 vauvaa.

Vuonna 2020 syntyneitä oli 114.

Lähde: Terveyskeskuksen tilasto