Ukikyydin suosio ylitti odotukset – Käyttäjät kokevat arjen helpottuneen

0
Ukikyyti kuljettaa matkustajia kaupungin keskustassa ja lähiympäristössä.

Uudenkaupungin kutsupohjainen joukkoliikennepalvelu Ukikyyti on osoittautunut erittäin suosituksi jo ensimmäisten koekuukausien aikana. Kaupungin tekemän kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia palvelua käyttäneistä suosittelisi sitä myös tuttavilleen ja kokee arjen helpottuneen kyytipalvelun ansiosta.

Ukikyyti käynnistyi joulukuussa ja palvelulla on kulkenut tähän mennessä noin 500 henkilöä, jotka ovat tehneet yli 5 000 matkaa. Palvelu on kasvattanut suosiotaan hyvin nopeasti. Helmikuun matkamäärä oli 60 prosenttia suurempi kuin tammikuun, ja maaliskuussa kehitys on ollut edelleen nousujohteista.

– Asiakkaiden palautteet Ukikyydistä ovat olleet ilahduttavaa luettavaa. Ukikyydin käyttäjistä 83 prosenttia kokee, että palvelu on helpottanut heidän arkeaan merkittävästi. Erityisesti lapsille, iäkkäille ja autottomille Ukikyyti on lisännyt mahdollisuuksia itsenäiseen ja turvalliseen liikkumiseen ja asioimiseen. Vastaajista 9 prosenttia kertoi, että matka olisi jäänyt kokonaan tekemättä ilman Ukikyytiä, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo.

Ukikyyti on niin sanottu kutsukyytipalvelu eli se tarjoaa joukkoliikennettä asiakkaiden omien reittien ja aikataulujen mukaan. Ukikyydin reitit muodostetaan automaattisesti samaan aikaan ja samaan suuntaan kyydin tilanneiden asiakkaiden tilausten perusteella. Tilauksen voi tehdä joko Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksella tai soittamalla asiakaspalveluun.

Ukikyyti toteutetaan tällä hetkellä määräaikaisena pilottina, joka käynnistyi viime joulukuussa ja se jatkuu kesäkuulle. Palvelukokeilun mahdollisesta jatkosta päätetään toukokuussa.
Kaupunki teetti Ukikyydistä käyttäjäkyselyn maaliskuussa ja siihen vastasi 263 henkilöä.

Vastaajista 75 prosenttia on käyttänyt Ukikyytiä moneen eri arjen tarpeeseen, eniten asiointiin ja ostoksiin, mutta paljon myös työ-, koulu- ja päiväkotimatkoihin. Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia pitää tärkeänä, että pilottijakso saisi jatkoa. Lisäksi lähes 90 prosenttia Ukikyydin käyttäjistä suosittelisi sitä ystävälleen tai työkaverilleen.

Kokeilun aikana Ukikyytiä on muokattu kaupunkilaisten toiveiden mukaan. Palvelualueen ja -aikojen laajuutta on kasvatettu. Uusikaupunkilaiset esittivät kyselyssä myös lukuisia kehitysehdotuksia palveluun. Jos pilotti jatkuu, näitä kehitysehdotuksia jalostetaan ja toteutetaan eteenpäin.

Esimerkiksi kesäkuussa tulisi mahdolliseksi tilata kyyti sovelluksella, mutta maksaa se autossa. Tähän mennessä sovelluksella tilatut matkat on pitänyt myös maksaa sovelluksella, mikä on ollut haasteellista monelle iäkkäälle.

– Ukikyyti on hieno osoitus siitä, että kutsupohjainen joukkoliikennepalvelu toimii hyvin niillä seuduilla, joilla tiheä vuoroliikenne ei ole kannattavaa. Lisäksi Ukikyyti on näyttänyt, että samaa kutsukyytipalvelua voivat todella käyttää kaikenlaiset asiakkaat ikään ja kuntoon katsomatta. Ukikyydillä on matkustettu niin lastenvaunujen, rollaattorin kuin pyörätuolin kanssa, Matkahuollon kehityspäällikkö Johanna Taskinen sano.

Uudenkaupungin kokeilu on toiminut edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä myös muille kunnille. Matkahuolto on käynnistämässä uusia kutsukyytikokeiluja viidellä uudella paikkakunnalla kevään ja kesän aikana.