Ukikyyti-palvelu herättää kiinnostusta – Sakunkulmassa opastettiin digisovelluksen käyttöä

0
Puolenpäivän sovellusesittelyn piti Matkahuollon kehityspäällikkö Johanna Taskinen. Esittelytilaisuuteen osallistui myös Matkahuollon asiakaskokemus- ja markkinointijohtaja Johanna Haanpää.

Sakunkulmassa järjestettiin keskiviikkona opastustilaisuus Ukikyydin tilaamisen Reitit ja Liput -sovelluksella. Tilaisuuden suosio yllätti järjestäjät. Jonoa opastukseen alkoi kerääntyä heti kymmenen jälkeen. Palvelu herättää kiinnostusta.

Moni oli jo hyödyntänyt Ukikyytiä puhelintilauksen avulla, mutta ikäihmisiltä löytyy halukkuutta oppia uutta ja siirtyä käyttämään myös mobiilisovellusta.

– Sovellustilaamisen hyödyt olivatkin monella jo tiedossa. Esimerkiksi tilauksen voi tehdä puhelinaikojen ulkopuolella ja sen voi myös perua itse, mikäli lähtöön on yli tunti aikaa. Noutopiste näkyy myös sovelluksen kartalla ja auton saapumista voi seurata kännykän ruudulta. Lisäksi sovellus mahdollistaa soittamisen kuljettajalle, jos kyytiä ei näy, kehityspäällikkö Johanna Taskinen Matkahuollosta kertoo.

Sakunkulmassa sovelluksen käyttöä olivat opastamassa myös Matkahuollon Johanna Haanpää ja Hanna Kurkinen sekä kaupungilta apuna Henriikka Lohtaja sekä Sonja Stenman .

Tilaisuus antoi paljon tärkeää tietoa myös tilaisuuden järjestäjille. Selkeämpiä ohjeita, myös paperilla, kaivataan. Tiedottamisessa on korostettava, että pelkällä älypuhelimella ei Reitit ja Liput -sovelluksen käyttö vielä onnistu, vaan tarvitaan myös toimiva sähköpostiosoite sekä mahdollisuus verkkomaksamiseen. Sähköpostin tulisi toimia myös puhelimessa tai muussa mukana olevassa laitteessa tilin edellyttämän varmistuksen vuoksi. Lisäksi maksutavan syöttö on tehtävä palvelun käyttöön saamiseksi, eli tarvitaan pankki- tai luottokortti, sekä lisäksi vahvaan tunnistautumiseen pankin tunnuslukusovellus tai tunnuslukukortti.

– Maksutavaksi käy myös puhelimessa jo valmiiksi käytössä oleva Google Pay tai Apple Pay -maksusovellus. Nämä alkuvaiheen toimet täytyy tehdä vain kerran, tilaussovelluksen käyttö ei niitä enää myöhemmin vaadi, Taskinen kertoo.

Ukikyyti on joukkoliikennettä ja eroaa taksipalveluista. Kyyti ei aina hae aivan oven edestä, eikä kuljettajalla ole mahdollisuutta odottaa kaupassakäynnin ajan kaupan ulkopuolella tai lähteä kantamaan ostoksia kotiin sisään. Sakunkulmasta tilattava kutsutaksi vastaakin tällaiseen kysyntään paremmin. Ukikyyti-palvelussa tulee usein pieniä matkoja käveltäväksi kotiovelta kadunvarren kyytiinottopaikalle.

– Asiakkaan tulee aina muistaa ilmoittaa kyytiä tilattaessa, jos käytössä on apuvälineitä kuten rollaattori tai pyörätuoli. Tällöin asia voidaan huomioida reittien aikataulutuksessa. Muussa tapauksessa aiheutuu myöhästymisiä seuraavista kohteista, Taskinen sanoo.

Ukikyydin voi tilata paitsi itselle, myös ystävälle, mutta jos lähtö tai määränpää on eri osoitteissa, tulee kummankin matkalle tehdä erikseen oma tilaus.

Lohtaja sanoo, että Ukikyyti mahdollistaa monelle ikäihmiselle uudenlaista vapautta kulkemiseen ja palvelun käyttöaste on noussut joka viikko.

– Moni harrastus on ollut pandemian takia katkolla, mutta rajoituksia puretaan kaiken aikaa. Hiihtolomaviikolla Ukikyydillä oli keskimäärin 85 matkustajaa arkipäivisin. Yhtenä päivänä jopa 100 matkustajaa, hän kertoo.

Ikäihmisten lisäksi etenkin lapsiperheet ja työmatkalaiset hyödyntävät palvelua monin tavoin ja mobiilisovellus onkin ahkerassa käytössä juuri näillä ryhmillä.

Tilauksista hieman yli puolet tehdään sovelluksen kautta.

Monet ikäimiset epäilevät maksutavan syöttämistä sovellukseen, vaikka se on nykyään hyvin yleistä.

– Maksujen käsittelystä vastaa siihen tarkoitetut ja hyväksytyt maksupalveluoperaattorit, jotka huolehtivat maksamisen turvallisuudesta. Reitit ja Liput -sovelluksen maksupalveluoperaattori on Stripe. Jatkossa on kuitenkin todennäköistä, että palvelua kehitetään niin, että sovellus mahdollistaisi tilaamisen, mutta itse maksu onnistuisi vielä autossakin, Taskinen kertoo.

Vielä tämä ei ole mahdollista, mutta mikäli kokeilua jatketaan, voisi ominaisuus olla Matkahuollon mukaan käytössä jo kesäkuussa.

Moni toivoi pitempiä puhelinpalveluaikoja, esitteitä ja paperisia ohjeita. Tällä hetkellä käteismaksumahdollisuus on vain puhelinpalvelun kautta tilatuissa kyydeissä.